
Politică
Washington Redskins: un brand consacrat se schimbă de dragul corectitudinii politice
fotbal_american.png

În curând, jucătorii de fotbal american de la National Football League din Washington nu vor mai fi numiți „Redskins” (pieile roșii) pentru că se consideră că termenul are un sens peiorativ la adresa amerindienilor. La scară mondială, această schimbare de nume și de logo poate părea anecdotică. Dar în SUA, decizia luată în privința unui club NFL atât de puternic este șocantă.
Această echipă, foarte populară în lumea sportului nord-american, estimată la 3,4 miliarde de dolari, a câștigat de trei ori campionatul Super Bowl (1982, 1987 și 1991). Dar frământările care au cuprins SUA după moartea lui George Floyd își fac simțite efectele în continuare.
O dispută mai veche
Disputa cu privire la numele și logoul acestei echipe nu este nouă. În 1933, echipa s-a mutat de la Boston la Washington DC și a renunțat la numele Braves pentru numele actual. Pe parcursul anilor 1970, această identitate a început deja să stârnească critici. În 2013, în ciuda noilor presiuni, proprietarul de la Redskins, Dan Snyder, a respins vehement orice tip de modificare. „Nu vom schimba niciodată numele”, a anunțat acesta pentru ziarul cotidian USA Today. „Simplu. Niciodată. Puteți să scrieți cu majuscule”.
Ideea de a schimba numele nu a fost chiar ieșită din comun. În 1997, echipa de baschet NBA (National Basket Ball Association) Washington Bullets (în traducere gloanțe) a decis să devină Wizards (vrăjitorii). S-a considerat că referința la gloanțe din nume nu era de cel mai bun gust.
Redskins nu a urmat cu toate acestea aceeași cale ca și Wizards, în ciuda numeroaselor aluzii discrete. Dan Snyder a considerat, dimpotrivă, că numele dat echipei era un omagiu adus indienilor din America de Nord.
Un context complicat și presiuni din partea sponsorilor
Pe 25 mai 2020, moartea lui George Floyd, urmată de mișcarea Black Lives Matter, a redeschis dezbaterea cu privire la soarta minorităților din SUA. Aproape peste tot prin țară, manifestanți și activiști au readus în prim plan umbra unui trecut apăsător pentru națiune. Unii dintre ei nu au ezitat să distrugă statui ce reprezentau personalități controversate.
În data de 9 iulie, Redskins a sărbătorit 88 ani de la înființare într-un context dificil. În ultimele săptămâni, asociațiile amerindiene și-au revizuit „pozițiile”. Iar de această dată, criticile au izbucnit. Pe data de 2 iulie, întreprinderea FedEx care a dat numele său stadionului Redskins pentru 205 milioane de dolari, i-a cerut lui Dan Snyder să-și revizuiască poziția. Alte multinaționale, precum Nike, Pepsi sau Bank of America au reacționat și ele critic. Platforma de vânzări online Amazon a anunțat că nu va mai vinde produse asociate francizei NFL.
Cine urmează?
Aceste presiuni culturale și mai ales financiare au mers mai departe de Redskins și NFL. Pe data de 3 iulie, echipa de baseball Cleveland Indians a sugerat că-și dorește un nou nume.
Specialiștii în comunicare și marketing intră apoi în scenă. Cum să construiești o nouă identitate fără a destabiliza publicul și fanii familiarizați cu un univers și o istorie emblematice? Unora dintre ei le este încă de pe acum greu să accepte aceste bulversări. Însuși președintele SUA este unul dintre acești fani: „Washington Redskins și Cleveland Indians, două francize sportive legendare, își schimbă numele doar pentru a fi întru totul corecți politic”, a transmis Donald Trump într-un tweet.
Traducere de Smaranda Teodoriu, după rfi.fr