Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord UE pentru relansarea blocului comunitar după negocieri maraton

acord_ue.jpg

Sursa imaginii: 
acord UE

Angela Merkel, Emmanuel Macro, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1.824 de miliarde de euro pentru relansarea Europei. Concluzia vine dupa patru zile de tratative maraton si a fost anuntat pe Twitter de președintele Consiliului European.

„Am reușit!”, a transmis Charles Michel, președintele Consiliului European, marți dimineață, după o noapte grea de negocieri care a încheiat unul dintre cele mai lungi summituri ale UE din istorie, transmite Politico.

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord marți dimineață asupra unui pachet de 750 de miliarde de euro fonduri destinate redresării economice a blocului comunitar, grav afectat de criza coronavirus, care a omorât până acum 135.000 de persoane din UE.

Fondul de redresare al UE va fi compus din 390 de miliarde de euro sub formă de subvenții și 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Aceste sume se vor alătura celor aproximativ 1.000 de miliarde de euro, care vor forma bugetul Uniunii pe următorii 7 ani.

A fost, în final, un compromis între viziunea statelor „zgârcite” ale UE – Austria, Olanda, Danemarca, Suedia şi Finlanda, și celelalte țări, în frunte cu Germania și Franța, care voiau 500 de miliarde de euro pentru subvenții, iar restul pentru împrumuturi.

Summit-ul liderilor, care a început vineri și s-a desfășurat în circumstanțele extraordinare ale pandemiei, a devenit una din cele lungi reuniuni din istoria UE, după summitul legendar de la Nisa, din decembrie 2000, când statele membre de atunci au negociat timp de cinci zile asupra unui nou tratat privind funcționarea Uniunii Europene.