Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce scrie presa internațională despre acordul UE. Comentarii la cald după un maraton de negocieri

Avem un acord după patru zile de summit tensionat la Bruxelles. Iată și primele reacții ale presei internaționale:

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord marți dimineață cu privire la un pachet de recuperare post-pandemică pentru economia blocului, transmite Reuters.

„Concluzii adoptate!” a declarat un oficial prezent la summit.

”Deal!” – exclamă la rându-i Politico

Liderii UE au convenit marți dimineața cu privire la un plan inovator de a împrumuta împreună 750 de miliarde de euro pentru a răspunde pandemiei coronavirusului, care a ucis 135.000 de oameni și a pus la pământ economiile de pe continent.

Fondul de recuperare al UE va fi compus din 390 miliarde de euro sub formă de subvenții și 360 de miliarde de euro constând în împrumuturi. Acesta va fi atașat unui nou buget de șapte ani de 1.074 de miliarde de euro.

Euronews notează că liderii din Europa de Est s-au opus condiționalităților, în timp ce țările din sudul Europei au respins cererile venite din partea celor patru ”frugale”, Olanda, Austria, Finlanda, Suedia, cărora li s-a adăugat o a cincea,  Danemarca - pentru ca o mare parte din pachet să fie legat de cerințele reformei economice.

Luni, Merkel și-a reafirmat susținerea pentru „părți substanțiale din subvenții” care vor fi acordate țărilor cel mai grav afectate de impactul economic al pandemiei COVID-19.

Iar colegii de la France 24 notează în context că națiunile europene  au lucrat mai bine decât Statele Unite pentru a ține sub control coronavirusul. După o perioadă devastatoare de câteva luni, care a lovit îndeosebi Italia și Spania, europenii au colaborat  pe frontul medical, în domeniul transporturilor și în economie.

Banca Centrală Europeană a pompat bani în cantități fără egal în economii pentru a le ajuta să funcționeze.

Diplomații relatează că liderii au lăsat deoparte neîncrederea care stătea în calea unui CORD. Emoțiile ajunseseră la maximum în timpul cinei de duminică, când națiunile nordice frugale, conduse de Olanda, s-au OPUS cu privire la nivelul subvențiilor în cadrul fondului special de recuperare propus, de 750 de miliarde de euro.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a pierdut răbdarea în primele ore ale zilei de luni, lovind cu pumnul pe masă, frustrat de „blocajele sterile” operate de către „frugali”, au spus două surse diplomatice.

 
Ovidiu Nahoi: Comentarii la cald despre Acordul UE