Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Iohannis, după summitul UE: Am obținut pentru România o sumă impresionantă

iohannis.jpg

Despre Klaus Iohannis la Piramide sau criza instituției prezidențiale ( comentariu)
Despre Klaus Iohannis la Piramide sau criza instituției prezidențiale ( comentariu)
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la finalul summitului UE de la Bruxelles, că România a obținut o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro, bani care vor fi folosiți pentru a reface infrastructura din țară.

„După discuții foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negociere, am obținut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro – pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare", a declarat șeful statului.
 
Iohannis a precizat că vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice.
 
Este, de asemenea, foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani va fi folosită pentru relansare, pentru revigorare economică.
 
"Repet, 79.917.000.000, deci 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică.
 
Ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos. Încă o dată, este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european, și vom merge mai departe, fiindcă acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României", a spus președintele în declarația de presă susținută la finalul Consiliului European.

 

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat la Bruxelles un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro.
În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro.