Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderul amazonian Raoni, 90 de ani, internat în spital, cere demisia lui Bolsonaro

raoni.png

Raoni, liderul indienilor Kayapo, în ianuarie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Raoni, liderul triburilor Kayapo din pădurile amazoniene, acum în vârstă de 90 de ani, a fost internat în spital, în urma unor sângerări gastro-intestinale și se află acum într-o stare „stabilă” după ce a primit o transfuzie de sânge, a anunțat spitalul din localitatea Sinop, Brazilia.

Se efectuează examene pentru a determina natura „sângerării gastrointestinale” care ar putea fi la originea problemelor sale de sănătate, a anunțat unitatea medicală, situată în vestul Braziliei.

Liderul populației Kayapo, Raoni Metuktire, a fost internat săptămâna trecută la spitalul Colider, situat în statul Mato Grosso și apoi transferat cu avionul la spitalul din Sinop, mai bine echipat pentru a trata „anemia și funcțiile renale deteriorate”.

Liderul amazonian se află într-o stare depresivă de la moartea soției sale, Bekwyjka, pe 23 iunie, în urma unui atac cerebral. Bekwyjka fusese tovarășul și consilierul său de peste 60 de ani.

Populațiile indigene au fost lovite puternic de pandemie din cauza imunității slabe și nu numai: peste 16.000 de indigeni au fost infectați și 535 au murit, potrivit datelor APIB, Asociația Popoarelor Indigene din Brazilia.

În iunie, coronavirusul a ucis un cunoscut lider și apărător al pădurii tropicale Amazon, Paulinho Paiakan, în vârstă de 65 de ani. Într-un interviu recent pentru AFP, Raoni l-a acuzat pe președintele brazilian Jair Bolsonaro că vrea să „profite de această boală” pentru a-i elimina pe băștinași.

De la venirea la putere în ianuarie 2019 a liderului de dreapta, bătrânul șef Kayapo nu a încetat să-l critice pe președinte și să ceară demisia acestuia, mai ales după ce acesta a făcut mai multe declarații ofensatoare la adresa băștinașilor.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24