Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegerile parlamentare din Siria, ”o mascaradă”

siria.png

Secție de votare din Alep, Siria, 19 iulie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Sirienii au fost chemați la urne la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a alege un nou parlament, într-o țară aflată în război de nouă ani, lovită de o criză economică care a scufundat mai mult de 80% din populație în sărăcie. Opoziția din exil a calificat alegerile drept „mascaradă grosolană”.

Este a treia oră de la începutul războiului, în 2011, când se organizează alegeri legislative, pentru a-i alege pe cei 250 de deputați. Nu au avut loc incidente majore în zonele controlate de guvern. Termenul a fost prelungit cu patru ore la toate cele 7.300 de secții de votare din cauza unei prezențe ridicate, potrivit Comisiei electorale.

Dar rata prezenței la vot a variat de la o regiune la alta. În fosta fortăreață rebelă din estul Ghoutei, Damasc, s-au format cozi uriașe în unele localități. Participarea a fost însă mult mai mică în sudul provinciei Daraa, recâștigată de armata siriană, scena unor tensiuni puternice în ultimele luni.

Alegerile au fost boicotate de opoziția aflată, de altfel, în exil, dar care este tolerată în Damasc și de forțele kurde care controlează nord-estul țării. De asemenea, alegerile nu au avut loc în provincia Idleb, deținută de jihadiști și în regiunile nordice ocupate de armata turcă. Nici cele 5 milioane de sirieni care se refugiază în străinătate nu au avut voie să participe.

În ciuda acestui fapt, aceste alegeri sunt importante pentru guvern, care dorește să arate lumii că agenda electorală este respectată în ciuda războiului, a sancțiunilor occidentale, a crizei economice și a pandemiei de coronavirus.

 

Corespondență din Beirut de la Paul Khalifeh, pentru rfi.fr

Traducere de Anda Costiuc