Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iran: Înscenări grosolane pentru a impune condamnarea la moarte a unor opozanți ai regimului

iran.jpg

Sursa imaginii: 
France24

Autoritățile iraniene au anunțat recent condamnarea la moarte a trei tineri bărbați care au participat la proteste împotiva puterii în luna noiembrie anul trecut. În timp ce numeroși internauți s-au mobilizat pe rețelele sociale în vederea anulării verdictului, ultraconservatorii au distribuit mai multe materiale video prin care susțin că tinerii condamnați sunt cei care comit anumite infracțiuni. Dar imaginile difuzate de către aceste grupuri apropiate guvernului sunt mai vechi și nu au nimic de-a face de fapt cu cei trei acuzați.

În noiembrie anul trecut, Iranul a cunoscut o serie de proteste violente în aproape 200 orașe. Mișcările protestatarilor izbucnite din cauza creșterii prețului benzinei au fost violent reprimate de către forțele de ordine, ducând la moartea a aproape 1 500 persoane, conform Reuters. Redacția Les Observateurs a postului TV France 24 a deschis atunci o anchetă asupra „acestor mascacre desfășurate cu ușile închise”.

Sute de protestatari au fost arestați de către forțele de ordine. Trei dintre ei, Amirhossein Moradi, 25 ani, Saeed Tamjidi, 27 ani și Mohammad Rajabi, 27 ani, sunt astăzi pe prima pagină a actualității. În data de 10 iulie, Curtea Supremă iraniană a anunțat condamnarea acestora la pedeapsa capitală „pentru participarea la acte de vandalism și incendii criminale cu intenția de a declara război Republicii islamice iraniene”.

Ca răspuns la această sentință, internauții iranieni s-au mobilizat pentru a-i susține pe cei trei bărbați, mai ales pe Twitter, deși se spune că rețeaua ar fi blocată în Iran. De pe 15 iulie, 8,7 milioane de tweeturi au fost publicate cu hashtagul „Stop execuțiilor” sau "نه به اعدام" în persană.

Dar partizanii autorităților iraniene au desfășurat și ei o anti-campanie în special prin difuzarea unui material video, începând din 16 iulie, pentru a-i discredita pe tinerii condamnați. Acest video, de aproape un minut, a fost publicat de „Afsaran”, o platformă conservatoare reputată, pe placul „Gardienilor Revoluției”, care reunește mai mult curente extremiste în Iran.

Imaginile, filmate cu camere de supraveghere, îi prezintă pe bărbații  înarmați care inițiază niște furturi violente: conform descrierii publicate pe Twitter și Telegram este vorba despre trei tineri protestatari recent condamnați la moarte. O altă publicație o distribuie, în mod ironic, sub hashtagul „Stop execuțiilor” având titlul „Nu-i executați pe hoții înarmați”.

Redacția Les Observateurs a putut să verifice aceste imagini și să identifice faptul că toate au fost făcute în perioada 2011-2013- unele dintre ele fiind de asemenea difuzate și de către televiziunea iraniană.

 

 

În primul video, doi bărbați înarmați cu cuțite ascuțite îi atacă pe indivizi într-o benzinărie și îi încătușează.

Acest incident datează însă din 2012 și s-a derulat într-o benzinărie din Teheran. Conform presei iraniene, cinci persoane au fost arestate. Dar nici una nu face parte din grupul celor trei protestatari condamnați la moarte în 2020.

O secvență dintr-o altă înregistrare cu camera de supraveghere prezintă un furt armat într-un magazin de bijuterii. Doi bărbați intră în magazin, îl atacă pe manager și își umplu sacii cu bijuterii.

Canalul de televiziune iranian TV IRIB 3 difuzase aceste imagini într-un documentar din 2013 în care hoții erau interogați. Aceștia au fost arestați și condamnați.

În Iran, un furt armat este în general pasibil de pedeapsa cu moartea, dar reportajul de față nu confirmă dacă această sentință fusese pronunțată.

În reportaj, hoțul care apare este în vârstă. Dar când a avut loc incidentul, Amirhossein Moradi, Saeed Tamjidi sau Mohammad Rajabi aveau cca 20 ani. Mai mult, scena s-a derulat la Ispahan și nu la Teheran unde locuiesc cei trei tineri bărbați condamnați la moarte.

Așadar, este imposibil să se fi implicat în acest eveniment.

Într-un al treilea video un bărbat este atacat de doi infractori care au în mână un cuțit ascuțit și un nunceag- o armă de luptă de origine asiatică.

Încă o dată, incidentul nu este actual ci este din 2011. Un an mai târziu, grupurile responsabile de aceste furturi au fost arestate, conform canalului de televiziune de stat TV IRIB 3 care i-a interogat pe unul dintre autorii furtului. Conform presei iraniene, liderul acestui grup este un fost ofițer de poliție și unul dintre membrii este un fost campion de kickboxing din Asia.

Nici unul dintre acești bărbați nu coincid cu cei trei protestatari condamnați la moarte.

„Aceste videouri nu au nimic de-a face cu clienții noștri”, confirmă avocatul celor condamnați la moarte

Avocatul inculpaților iranieni, Babak Paknia, a răspuns difuzării acestui video fals într-un tweet din 16 iulie: „Nu există nicio acuzație de furt înarmat, de viol, de atentat cu bombă sau orice alt tip de crimă la adresa acestor bărbați, aceste videouri nu au nimic de-a face cu clienții noștri”.

Pentru moment, imaginile nu au fost comentate de către autoritățile iraniene. Acestea i-au acuzat totuși pe tinerii bărbați pentru că au furat un telefon mobil.

Într-un comunicat de presă din 14 iulie, Amnesty International a denunțat „o creștere alarmantă a condamnărilor la moarte formulate împotriva protestatarilor, disidenților sau membrilor minorităților din Iran”, adăugând că cei trei protestatari „au fost condamnați la moarte după un proces grotesc și nedrept”. ONG-ul a publicat o petiție online care cere anularea condamnării la moarte a celor trei.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24