Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Orban cere carantinarea celor care au intrat în contact cu pacienții COVID plecați din spitale sau care au refuzat internarea

orban_poza.jpg

Image source: 
Guvernul României

Premierul Ludovic Orban a cerut Direcțiilor de Sănătate Publică să emită de urgență ordinele pentru carantinarea celor care au intrat în contact cu cei 4.500 de pacienți COVID care au plecat din spitale sau au refuzat internarea în perioada de vid legislativ. 

„Am solicitat câteva lucruri foarte importante pentru a crește eficiența luptei contra COVID-19. DSP-urile vor trebui să emită toate deciziile pentru persoanele diagnosticate cu COVID care fie nu s-au internat, fie au ieșit la cerere înainte de a fi vindecate. Sunt peste 4.500 de persoane pozitive pentru care în perioada de până la adoptarea legii nu am avut temei pentru a dispune izolarea și tratamentul fie în spital, fie la domiciliu”, a declarat Ludovic Orban, după o ședință la Ministerul de Interne.

Acesta a adăugat că a cerut Poliției "să susțină DSP-urile în identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, să se dispună repede măsurile de izolare la domiciliu sau carantnare dacă acest lucru e solicit de cetățean. Am solicit poliției să reia controalele prin care să se asigure că persoanele pentru care s-a dispus izolarea respectă măsură dispusă de autorități”. 

Orban a spus că legea dă posibilitatea carantinării unei zone, în cazul unei creșteri semnificative a cazurilor de COVID-19. El a precizat însă că nu se pune problema carantinării unor județe întregi și nu vor fi luate în considerare focarele din instituții sau spitale, pentru luarea acestei măsuri, ci doar zonele în care transmiterea este comunitară.