Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Planul de redresare al UE: este Italia câștigătoarea?

ursula_conte.jpg

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul italian, Giuseppe Conte, în timpul summitului de la Bruxelles, 17-21 iulie 2020
Sursa imaginii: 
Facebook / European Commission

Desigur, ne-am obișnuit în ultimele ore să auzim despre  “o zi istorică pentru Europa” , odată cu acordul privind Planul de relansare economică. Dar când o spune însuși premierul Italian Guiseppe Conte, atunci declarația merită remarcată.

Să ne amintim că în aprilie, în perioada de vârf a pandemiei, el atrăgea atenția  că, dacă răspunsul European nu va fi unul solid şi unitar, atunci cu siguranţă nu doar cetăţenii italieni, ci toţi cetăţenii europeni vor fi profund dezamăgiţi.

Era perioada în care și Rusia făcea un interesant exercițiu de PR pe seama Italiei, cu convoaiele sale militare străbătând Peninsula. În timp ce unii oficiali italieni eurosceptici distribuiau pe rețelele sociale videoclipuri în care îndepărtau, ostentativ, însemnele europene din birourile lor.

La trei luni distanță, iată că Italia este de departe cel mai mare beneficiar al planurilor de redresare, cu aproape 210 miliarde de euro, din care 80 de miliarde bani nerambursabili.

Italia a intrat în criza sanitară cu o datorie publică enormă, de 135% din PIB, considerată de unii comentatori drept aproape imposibil de susținut - țara și economia ei ar fi pur și simplu prea mari pentru  putea fi salvate.

Adăugați aici cheltuielile enorme suportate de stat în lupta împotriva epidemiei și propriul plan de relansare, de 55 de miliarde de euro.

Situația financiară a Italiei este, așadar, deloc de invidiat, iar premierul Conte promite că va folosi banii europeni pentru investiții și reforme structurale, care să aducă în sfârșit creștere economică.

Nu e un secret pentru nimeni în Europa: planul de redresare economică a fost făcut, într-o bună măsură, cu gândul la Italia. Sau, mai précis, cu gândul la ceea ce s-ar întâmpla în cazul unei prăbușiri iremediabile.

Mai ales că, după cum aflăm dintr-o analiză a publicației europene Politico, un număr de politicieni italieni tocmai se înghesuie să devină un fel de copie a lui Nigel Farage, arhitectul Brexit-ului.

Gianluigi Paragone, de exemplu, un fost senator al mișcării antisistem 5 Stele. El a anunțat lansarea unui partid având ca singur obiectiv ieșirea Italiei din UE. El critică mișcarea 5 Stele pentru că, spune el, s-a îndepărtat de la euroscepticismul inițial. Un alt personaj, Vittorio Sgarbi, un critic de artă libertarian și fost ministru în guvernul lui Silvio Berlusconi, încearcă forțarea unui referendum pe această temă.

Cele două personaje încearcă să capitalizeze sentimentul tot mai răspândit printre italieni că au fost abandonați de UE într-un moment dificil.

Politico.eu notează că Italia a avut deja un politician de tip Nigel Farage, în persoana lui Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreaptă La Liga.

În trecut, el numea UE ”un cuib de șerpi și de șacali”, dar prezența la putere l-a făcut să-și mai modereze discursul. Ceea ce, în cele din urmă, a lăsat un spațiu de manevră pentru alți  eurosceptici.

Și astfel, vine morala poveștii: când lansezi pe piață idei extremiste, să nu te miri când ți le vor sufla alții, mai extremiști decât tine.

Cât despre Italia, ea este un mare beneficiar al planului de relansare, însă pericolele în ce o privește sint departe de a fi trecut.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 22 iulie 2020