Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Monica Anisie la RFI: Cel mai probabil scenariu pentru noul an școlar este învățământul hibrid

Ministrul Educației declară într-un interviu la RFI că scenariul cel mai probabil a fi pus în practică pentru începerea anului școlar din septembrie este sistemul hibrid, în care prin rotație, unii elevi vor merge fizic în clase, iar alții vor face cursuri online. Totul va depinde însă de evoluția situației epidemiologice, precizează Monica Anisie. Ea mai spune că procedura de achiziție a tabletelor pentru elevii săraci a fost declanșată și că nu Ministerul Educației se ocupă de acest lucru, ci ONAC. Ministrul consideră că ”există timp suficient” pentru cumpărarea acestor dispozitive și livrarea lor către elevi. Monica Anisie susține că elevii care nu au avut tablete sau laptopuri pentru școala online astă primăvară ”au avut acces la educație”.

Monica Anisie: Văzând situația epidemiologică la momentul acesta, care este o situație destul de gravă, cred că cel mai probabil, scenariul acesta hibrid ar putea fi pus în practică. Numai că trebuie să ne pronunțăm asupra acestor scenarii doar în momentul în care o să știm exact cum va evolua situația epidemiologică, pentru că observați și dvs., în spațiul public nu mai sunt respectate normele de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor. De aceea, aș face un apel către populație să respecte distanțarea fizică, să poarte mască și în felul acesta să ne protejăm cu toții, să nu ajungem să ne îmbolnăvim (...).

 

Rep.: Ați anunțat că veți livra tablete sau laptopuri unui număr de 250 de mii de elevi săraci. Ați început deja livrarea lor?

M.A.: Este procedura de achiziție. Nu Ministerul Educației face achiziția acestor tablete, ONAC-ul este organismul care se ocupă de achiziția acestor tablete, nu Ministerul Educației.

 

Rep.: Nu credeți că e târziu și că achiziția tabletelor și livrarea lor către elevi ar fi trebuit să se întâmple deja?

M.A.: Există timpul suficient, avem achiziția declanșată. Nu pot eu să mă pronunț asupra prevederilor care sunt într-o anumită instituție, la modalitatea în care se desfășoară o achiziție publică. Știți foarte bine că sunt niște termene care trebuie respectate, termenele legale nu se discută.

 

Rep.: Da, numai că nu le puteți spune asta elevilor care au avut nevoie de aceste dispozitive inclusiv astă primăvară și nu le-au primit.

M.A.: Deci până la 10 septembrie există un termen. Școala va începe în 14 septembrie. Suntem în termen și așteptăm să se realizeze această achiziție de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate, este o instituție care se ocupă de acest lucru.

 

Rep.: O instituție aflată în subordinea cui?

M.A.: Ministerului Finanțelor Publice.

 

Rep.: Care face parte din Guvern. Și dvs. faceți parte din Guvern. Puteți folosi alte pârghii pentru a accelera acest proces?

M.A.: Alte pârghii decât cele legale nu se pot face. Cred că sunteți conștient că vorbim despre lege și respectarea cadrului legal.

 

De ce au întârziat tabletele pentru elevii săraci?

 

Rep.: De ce nu s-au livrat aceste tablete elevilor săraci încă din primăvară, când a început școala online?

M.A.: Am avut o situație dificilă, prin care am trecut cu toții și cred că trebuie să înțelegem că nicăieri în lumea aceasta nu s-a putut face mai mult decât s-a făcut până la momentul acesta. A fost o situație neprevăzută, am fost surprinși de ceea ce s-a întâmplat, nimeni nu se gândea că o să dureze atât de mult, uitați-vă ce se întâmplă și astăzi. Prin urmare, cred că am încheiat cu bine anul școlar, am dat examenele naționale în condiții foarte bune, aș spune că s-au organizat și desfășurat aceste examene naționale mai bine decât în anii trecuți, elevii au încheiat în felul acesta cu bine, studenții la fel și acum ne aflăm la momentul susținerii examenelor pentru profesori (...).

 

Rep.: Da, numai că sute de mii de elevi nu au avut acces la școala online. Lor ce explicații le oferiți?

M.A.: Au avut acces la educație, fiecare unitate de învățământ, profesorii din unitățile de învățământ s-au mobilizat, în așa fel încât copiii să nu aibă de suferit. Noi în cadrul Ministerului Educației în această vară pregătim ghiduri metodologice pentru profesori și elevi, pentru fiecare disciplină și obiect de studiu, în așa fel încât în momentul reluării cursurilor, să fie și o etapă de recapitulare a materiei, dar și activități remediale pentru acești copii.

 

Rep.: Ce garanții există că elevii care vor primi tablete vor avea și acces la internet? După cum știți, sunt zone izolate, fără o conexiune la internet.

M.A.: Unul dintre criterii este acela, criteriu impus prin caietul de sarcini, este acela să existe și conexiunea la internet pentru acele tablete. Dacă aveți întrebări pe această temă, cred că ascultătorii dvs. ar putea de fapt să afle mai multe de la Oficiul Național de Achiziții Centralizate, cei care se ocupă de acest aspect (...). Noi aici în cadrul ministerului ne ocupăm de procesul de educație și nu achiziționăm echipamentele necesare.

 

Rep.: Dar nu aveți această informație, nu știți cum se va întâmpla?

M.A.: Adică ce să se întâmple?

 

Rep.: Cum se va face conexiunea la internet și dacă se va face, pentru că degeaba le dați tablete, dacă nu le vor putea folosi.

M.A.: Se face această conexiune la internet în condițiile impuse de caietul de sarcini.

 

M.A.: Și sunteți optimistă, ca ministru, că se va și întâmpla asta?

M.A.: Vorbim despre o achiziție realizată de către o instituție de la care puteți să aflați detalii în acest sens. În momentul acesta, tot ce pot să vă spun este că Ministerul Educației s-a asigurat prin caietul de sarcini că se respectă anumite condiții.

 

Rep.: Și mai departe, nu vă interesează ce se întâmplă cu aceste tablete?

M.A.: Bineînțeles că ne interesează, dar să se realizeze întâi de toate achiziția și vom vedea în momentul acela cum anume se vor conecta la internet în zonele în care susțineți dvs. că nu s-ar putea face acest lucru.

 

Rep.: Nu susținem noi, este o realitate. Mergem mai departe. Contează nu doar să faci cursuri online propriu-zise, contează și calitatea lor. Astă primăvară, au fost cazuri în care unii profesori le-au cerut de exemplu elevilor să-și închidă microfoanele și doar să-i asculte, fără să existe vreo interacțiune, vreo formă de dialog între profesori și elevi. Este doar un exemplu care arată cum au înțeles să se implice unii dascăli în școala online. Ce veți face pentru a nu mai apărea asemenea situații la toamnă și pentru ca și calitatea școlii online să crească?

M.A.: Bineînțeles că au fost și sincope în această perioadă. Tocmai de aceea, ne pregătim pentru revenirea la școală. Profesorii vor fi formați în toată această perioadă, vom avea lecții filmate la nivelul Ministerului Educației, vom pune în practică ceea ce nu s-a pus din 2011, vom avea bibliotecă virtuală. De asemenea, avem proiectul național CRED, prin care formăm profesorii de gimnaziu și din învățământul primar și totodată vom avea programul în parteneriat cu Televiziunea Română, programul Teleșcoală, tocmai pentru a realiza și o formare de calitate a profesorilor, dar și lecții de calitate pentru elevi.

 

Va crește calitatea cursurilor online?

 

Rep.: Sunteți optimistă că va crește calitatea acestor cursuri online? Rezistența unor profesori din sistemul de învățământ e foarte mare și știți bine acest lucru.

M.A.: Eu zic că întotdeauna este loc de mai bine și de aceea, această formare a profesorilor sper să îi mobilizeze, în așa fel încât începând cu anul școlar și universitar 2020-2021 să se realizeze lecții de calitate, fie lecții față în față, fie lecții online.

 

Rep.: Va exista vreo formă de evaluare a profesorilor, în privința școlii online?

M.A.: Bineînțeles că va exista o formă de evaluare. A existat și acum. Am avut un ordin de ministru, prin care am modificat inclusiv fișa de evaluare a profesorilor.

 

Rep.: Cine face această evaluare?

M.A.: Conducerea unității de învățământ, Consiliul de Administrație.

 

Rep.: Și vi se pare că evaluările de până acum au fost făcute corect?

M.A.: Această evaluare se realizează până la data de 31 august, când se încheie anul școlar.

 
Monica Anisie, despre cum va arăta noul an școlar, pe fondul Covid-19