Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA: Doi cetățeni chinezi puși sub acuzare pentru spionaj

spioni.jpg

Sursa imaginii: 
fbi.gov

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a inculpat doi cetăţeni chinezi pentru implicarea într-o campanie de spionaj cibernetic, care ar fi avut loc pe parcursul unui deceniu, și care a avut ca ţintă contractori din sectorul apărării, cercetători în domeniul Covid-19 şi sute de alte victime, transmite agenția Reuters, preluată de news.ro.

Autorităţile americane au afirmat că Li Xiaoyu şi Dong Jiazhi au furat date, de ordinul terabiților, referitoare la designul unor arme, informaţii referitoare la medicamente, coduri sursă pentru software şi date personale ale unor dizidenţi şi opozanţi chinezi.

Infractorii cibernetici erau contractori ai guvernului chinez.

Procurorul general adjunct însărcinat cu securitatea naţională, John Demers, a spus într-o conferinţă de presă virtuală că atacurile cibernetice arată că China ”este dispusă să ignore hackerii care operează în interiorul graniţelor sale”.

”În acest fel, China s-a alăturat Rusiei, Iranului şi Coreii de Nord, în clubul ruşinos al statelor care adăpostesc infractori cibernetici, pentru ca aceştia să lucreze în beneficiul statului”, a spus Demers.

În rechizitoriu nu sunt menţionate numele companiilor sau persoanelor vizate de hackeri, dar, potrivit acuzaţiilor, Li şi Dong erau contractori ai Ministerului Securităţii Statului Chinez, o agenţie comparabilă cu Central Intelligence Agency (CIA) a Statelor Unite. Între ţintele hackerilor s-au numărat protestatari din Hong Kong, Dalai Lama şi o organizaţie non-profit creştină chineză.

Încă din 27 ianuarie, hackerii au încercat să fure informații legate de un vaccin pentru Covid-19 la care lucra o firmă de biotehnologie din Massachusetts.

Nu se ştie dacă hackerii au reușit să fure ceva, dar un expert a spus că acuzaţiile arată ”valoarea extrem de ridicată” acordată de guverne precum cel al Chinei cercetărilor legate de Covid-19.

FBI a confirmat că îi caută pe cei doi infractori.