Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasador UE în R.Moldova: Criza sanitară nu este o scuză pentru a opri reformele

europa-plus-articol.png

Sursa imaginii: 
RFI România

Republica Moldova accesează încă 30 de milioane de euro pentru că a făcut reformele pentru care s-a angajat în înțelegerea de asistență cu UE, la Moscova societatea civilă vrea să invalideze referendumul de schimbare a constituției ruse, iar Georgia plătește facultatea pentru studenții abkhazi care nu mai pot merge la facultate după ce serparatiștii au închis granița. Azerii au creat o bancă de semințe de plante în care au conservat 5.000 de specii, din care unele extrem de rare, în Turcia a izbucnit un scandal legat de coronavirus la cel mai înalt nivel al tenisului, în timp ce Armenia sfidează pandemia și organizează, luând măsuri de siguranță, un festival de muzică clasică online.

Uniunea Europeană are un program de asistență financiară de 87 de milioane de euro pentru Republica Moldova, prima parte fiind deja livrată, iar a doua, de 30 de milioane fiind deblocată. Potrivit lui Peter Mihalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, care a acordat un interviu pentru Europa Liberă, acest lucru s-a întâmplat după ce R. Moldova a îndeplinit condițiile cerute de UE, printre acestea nuumărându-se și „chestiuni politice.”

„Deci, aceste eforturi care s-au făcut trebuie să apreciate și să fie spus că în viitor nu trebuie să vedem vreun regres de la aceste standarde,” a spus ambasadorul european.

„Cred că este clar, și a fost exprimat din partea și Uniunii Europene de multe ori, această criză nu este nicio scuză pentru a opri schimbările care trebuie să aibă loc. Cei care vor face reforme și schimbări, vor fi mai bine pregătiți pentru a reacționa la ceea ce va veni după criză, pentru că va fi multă competiție pentru investiții, va fi nevoie de reorientarea unor sectoare întregi de economie. Cei care vor fi pregătiți, vor fi cei la care vor ajunge mai mulți bani. Cei care nu vor reacționa, nu vor face schimbări, inclusiv așa de importante, precum reforma justiției, pur și simplu nu vor putea să ofere cetățenilor proprii o astfel de oportunitate. Faptul că există Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb, care un plan de reforme și de introducere a standardelor europene, este un lucru extraordinar de important pentru Republica Moldova, pentru că asta este rețeta pentru dezvoltare și consolidare după această criză și pentru prosperitatea și viața fericită a oamenilor, așa cum asta este în țările europene.”

 

Zeci de protestatari arestați la Moscova pentru manifestații contra schimbării Constituției

Câteva sute de manifestanți s-au strâns în piața Piața Pușkinskaya din Moscova, săptămâna trecută, și au strâns semnături cerând anularea rezultatelor votului la amendamentele care au schimbat masiv Constituția Rusiei, la începutul lunii iulie. Noua Constituție rusă prevede printre, altele, credința în Dumnezeu drept parte din moștenirea culturală a Rusiei, iar ideea de adevăr istoric a fost inclusă în legea fundamentală. Nu în ultimul rând, Vladimir Putin s-a asigurat că va putea conduce Rusia până în 2036.

Printre manifestanți, au fost parlamentarul Yulia Galyamina și activistul pentru drepturile omului Lev Ponomarev. Linia celor care doreau să semneze „contra” s-a extins pe câteva zeci de metri, scrie publicația www.rbc.ru.

Potrivit Anastasieia Burakova, președintele Open Russia, două entități pentru sprijinul democrației, solicitarea ca un meeting să aibă loc a fost respinsă de autorități.  Comisia Electorală Centrală a Rusiei spune că modificările la Constituție au fost susținute de 77,92% dintre votanți.

 

 

Studenții din regiunea separatistă Abkhazia gratis la universitate în Georgia

Georgia va înscrie gratuit studenții din Abkhazia și le va plăti studiile la universitățile sale, după ce regiunea separatistă a închis unilateral frontiera de pe râul Enguri, în vestul Georgiei. Studenții din orașul separatist Gali, aflat foarte aproape de Georgia, nu mai pot trece, așadar, granița să meargă la facultate și nici nu vor să-și continuie studiile la Sukhumi, capitala Ankhaziei. Această regiune minusculă, cu 250.000 de locuitori, este o autoproclamată republică, recunoscută internațional doar de 5 state, printre care Rusia.

Publicația georgiană Netgazeti a intervievat câțiva tineri care au cerut să le fie schimbate numele.  Iată ce spune Sophia, 17 ani: „Nu îmi văd viitorul în Abhazia și este foarte dificil să studiez cu oameni care nu le pasă de mine. Alegerea mea este Universitatea de Stat Ilia, Psihologie. Voi continua să trăiesc în Georgia, dar vreau să aduc o contribuție la viața oamenilor noștri lăsați în urmă pe teritoriile ocupate. Am rude abhaziene care au umilit și i-au blestemat de multe ori pe megrelieni (georgieni) în fața mea, ceea ce este inacceptabil pentru mine. De obicei, merg rar la Sukhumi și doar când este necesar.”

 

Coronavirus: incident șocant  la Clubul de Tenis din Ankara

Un antrenor, doi preparatori fizici și o altă persoană care lucrează la Clubul de Tenis din Ankara au fost testați pozitiv pentru Covid-19, săptămâna trecută, dar aceste informații au fost ținute secret timp de mai multe zile, scrie  hurriyet.com.tr. Acolo se antrenau sportivii Centrului Olimpic de Antrenament și echipa de tenis de juniori a Turciei. Sportivii au fost transferați la un alt centru, dar părinții au reacționat enervați.

„Dacă au anulat pregătirea propriilor sportivi cu patru zile în urmă, de ce clubul nu a informat oficialii Centrului Olimpic de Antrenament și sportivii? Cum nu ne pot informa, nu înțeleg. Cu toții intrăm în panică. Ministerul a intervenit imediat și cercetează acum  ce s-a întâmplat cu testele. Ceea ce au făcut oficialii Clubului de tenis din Ankara nu este corect,” spune unul dintre părinți.

 

Specii rare de plante din Azerbaidjan la Millenium Seed Bank Project

5.000 de specii de plante din Azerbaidjan au fost conservate în Banca de Semințe a Institutului de Botanică al Academiei Naționale de Științe din Azerbaidjan, scrie publicația Musavat.com.

Crearea unei bănci de semințe la Institutul Botanic este un proces important pentru conservarea multor specii pe cale de dispariție.

Institutul de Botanică din Azerbaidjan și Millenium Seed Bank Project (cel mai mare proiect de conservare a speciilor de plante coordonat de Grădinile Botanice ale Marii Britanii) au semnat o colaborare în 2012 pentru protejarea speciilor rare amenințate. Astfel, au fost conservate semințele a 246 de specii de plante sălbatice din 56 de familii. Dintre acestea, 10  specii sunt răspândite doar în Azerbaidjan, iar 29 sunt specifice Cauzazului. 146 din aceste plante sunt protejate, iar  6 specii sunt incluse în „Qırmızı Kitab”, adică Lista Roșie din Azerbaidjan.

 

Spotify ajunge și în Ucraina

 Cel mai popular serviciu de streaming în număr de abonați din întreaga lume este, începând cu 15 iulie, și în Ucraina, anunță site-ul lb.ua. În același timp, Spotify s-a lansat în 12 țări, printre care Moldova, Kazahstan, Belarus, Rusia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Kosovo, Muntenegru, Serbia, Slovenia și Macedonia de Nord. „Serviciului va permite la mai mult de 250 de milioane de fani muzicali să experimenteze muzică de la artiști internaționali, precum și de la artiștii locali,”  a declarat Michael Krause, Managing Director  Spotify în Europa Centrală.

 

O actriță kazaka creează podoabe tradiționale

Siteul the-village.kz publică un interviu cu o celebritate locală, actrița Gaziza Tansholpan Tleubai, despre ornamentele tradiționale kazake pe care le realizează alături de tatăl său la Centrului Național de Arte Ornek din Shymkent, oraș kazak din nordul țării, situal la granița cu Uzbekistanul.

„Dezvoltarea schiței este un pas care necesită foarte multe cercetări și cunoștințe în crearea produsului. În acestă etapă, m-am inspirat de la mentorul tatălui meu, Yerala Ospanovici, clasat printre primii 100 de graficieni ai lumii. De obicei, mergeam la bibliotecă și căutam informații despre subiectele despre care vorbea Yerali Ospanovici în conversații cu tatăl meu. Acum folosesc internetul. Dar, datorită calității slabe a multor picturi și a falsurilor publicate de oameni, este dificil să găsești multe obiecte naționale reale. De exemplu, frumoasa coafură din materiale textile a miresei kazace este expusă acum la muzeul l'Ermitage. Am văzut acestă imagine doar într-o carte publicată la sfârșitul secolului XX. Pentru că era o imagine era în alb și negru, mi-a fost greu să adaug elemente similare cu cele din imagine. Visul meu în această privință este să am acces la la imaginile obiectelor noastre stocate în străinătate sau în alte părți,” spune tânăra artistă.

„Cum oamenii sunt foarte interesați de hainele străine, vreau ca eă să știe că avem și noi lucruri minunate, să se intereseze de acestea și să le înțeleagă istoria.”

 

Cu măsuri de securitate luate, Armenia sfidează pandemia și organizează un festival de muzică clasică

 

În Armenia, are loc în perioada 10-28 iulie, festivalul de muzică clasică Music 20 care se transmite online, anunță site-ul aravot.am.

„A vorbi despre festival devenise o anomalie...  Foarte puțini oameni au crezut în această idee, care a fost ieșită din comun. Vom prezenta orchestra, strălucita noastră sală de concerte, care are o acustică minunată, vom avea artiști de renume mondial, peste douăzeci de soliști vor veni în Armenia, vom putea direcționa forța gravitațională în Armenia,” a declarat Sergey Smbatyan, dirijorul Orchestrei de Stat din această țară.

Sala de concerte ajută la menținerea distanței sociale. Toți oaspeții festivalului au făcut un test înainte de a intra în complex, totul este dezinfectat, iar măștile sunt scoase doar în timpul concertului. Organizatorii festivalului speră că un astfel de festival va avea loc într-o sală aglomerată atunci când coronavirusul va fi învins.