Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dispute pe data alegerilor. Cseke (UDMR): Parlamentul e suveran. Fenechiu (PNL): O manifestare de forță

PSD, ALDE și UDMR vor ca Parlamentul să stabilească data alegerilor parlamentare (Sursa foto: Facebook/Camera Deputaților)

O nouă dispută politică, între Puterea și Opoziția de la București: PSD, ALDE și UDMR au depus un proiect de lege, prin care cer ca Parlamentul să fie instituția care va stabili data alegerilor legislative, nu Guvernul, ca până acum.

Inițiatorii legii susțin între altele că perioada electorală aferentă alegerilor locale din septembrie s-ar suprapune cu cea legată de scrutinul parlamentar din decembrie.

Unul dintre inițiatorii proiectului, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, spune la RFI că Parlamentul este suveran și că documentul trebuie adoptat în regim de urgență: ”Sunt anumite chestiuni, inclusiv această chestiune a perioadei electorale. Pentru alegerile parlamentare în condiții normale perioada electorală este de 90 de zile, care în mod practic ar începe undeva la începutul lunii septembrie, dacă avem în vedere o dată a alegerilor parlamentare pentru început de decembrie, care se transpune pe perioada electorală, pe campania electorală pentru alegerile locale. Această chestiune, modificarea termenului de 90 de zile în 60 de zile, cum propun inițiatorii în acest proiect legislativ, precum și reducerea numărului de semnături necesare pentru candidați la jumătate, așa cum este și pentru alegerile locale, precum și posibilitatea să se depună electronic dosarul de candidatură la Parlament, așa cum este și pentru alegerile locale, toate acestea sunt chestiuni care trebuie stabilite la nivel de lege (...). Parlamentul este suveran și este unica putere legiuitoare a țării, cel puțin după Constituție”.

Coaliția majoritară din Parlament se plasează pe o poziție de forță în relația cu Guvernul, declară de partea sa la RFI liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu: ”Coaliția nocivă care funcționează în Parlamentul României nu face altceva decât să demonstreze faptul că băieții ăștia vor să arate românilor că ei controlează Parlamentul și că anumite lucruri se întâmplă cum vor ei, inclusiv ca variantă de a pune Guvernul la punct în orice chestiune importantă pentru viitor. Este practic o manifestare de forță, care nu are ca fundament interesul românilor, ci are ca fundament teoria se poate”.