Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Acoperirea feței - obligatorie în magazine în Anglia

acoperirea_fetei.jpg

Acoperirea feței în magazine
Cumpărătorii vor trebuie să-și acopere fața în magazine în Anglia
Sursa imaginii: 
PA

Clienții magazinelor din Anglia vor trebui să-și acopere fața începând cu ziua de vineri. Poliția îi poate amenda cu suma de 100 de lire sterline pe cei care nu se conformează acestei reguli impuse de guvernul britanic. 

Acoperirea feței este obligatorie în spațiile publice închise, cum ar fi supermarketuri, centre comerciale interioare, centre de transport, bănci și magazine care vând mâncare la pachet..

Unele lanțuri de magazine au anunțat deja că nu vor impune aceste reguli: Sainsbury's și Costa Coffee au declarat că personalul lor nu va opri clienții care intră în magazinele lor fără măști, în timp ce Asda a spus că punerea în aplicare a regulilor este "responsabilitatea autorităților competente".

Însă Waitrose va avea personal la intrare care va reaminti clienților de regulă, iar Tesco va vinde măști la intrările magazinelor. Greggs și McDonalds au spus că clienții care cumpără mâncare la pachet trebuie să poarte măști.

Regulile emise de guvern de joi pentru Anglia (unde locuiește peste 80% din populația Regatului Unit) prevăd că personalul din spațiile în care este necesară acoperirea feței este încurajat să ia măsuri "pentru a promova respectarea legii” și poate refuza intrarea persoanelor care nu au o scutire valabilă în conformitate cu normele legale.

Cu toate acestea, guvernul a spus că este responsabilitatea persoanelor să poarte mască, iar ministrul sănătății, Matt Hancock, a cerut publicului "să își intre în rol” urmând noile orientări.

Scepticismul poliției

Poliția va putea "folosi forța” pentru a îndepărta clienții din magazine dacă nu poartă mască, precum și pentru a-i împiedica să intre, potrivit Colegiului de Poliție.

Polițiști cu mască în Anglia
Mai multe forțe de poliție au anunțat că nu vor patrula în magazine
Sursa imaginii: 
EPA

Însă forțele de poliție au spus că vor aplica normele, inclusiv emiterea amenzilor de 100 de lire sterline, doar ca ultimă soluție - iar ofițerii nu vor patrula spațiile comerciale.

Federația de poliție, care reprezintă ofițeri de rang înalt, spune că nu își pot petrece timpul patrulând mii și mii de magazine.

Personalul magazinului și paznicii de securitate pot deja reține contravenienții în așteptarea sosirii poliției, iar liderii poliției speră că managerii magazinelor vor refuza intrarea celor fără mască - în loc să apeleze la poliție pentru a rezolva problema.

Există derogări de la noile reguli pentru copiii sub 11 ani, cei cu dizabilități sau anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi deficiențele respiratorii sau cognitive care le îngreunează acoperirea feței.

Măștile nu vor fi obligatorii în spațiile interioare care au alte măsuri de siguranță în vigoare, inclusiv:

  • Restaurante cu servire la masă
  • Pub-uri
  • Saloane de coafură 
  • Săli de sport și centre de agrement
  • Cinematografe, săli de concert și teatre
  • Atracțiile vizitatorilor precum muzeele

Acoperirea feței în magazinele din Scoția este deja obligatorie din 10 iulie. În prezent, cumpărătorii nu sunt obligați să le poarte în Țara Galilor sau în Irlanda de Nord, deși Irlanda de Nord va aștepta până la 20 august înainte de a decide dacă le va face obligatorii.

Acoperirea feței este deja obligatorie pentru transportul public în Anglia și Scoția, precum și majoritatea autobuzelor, trenurilor și feriboturilor din Irlanda de Nord. Acestea vor fi obligatorii pe transportul public în Țara Galilor începând cu 27 iulie.

Anglia, spre deosebire de Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, nu are administrație autonomă, aici măsurile sunt luate de guvernul Regatului Unit.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ