Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Marketing de criză pentru a salva turismul croat

dubrovnik.png

Dubrovnik, Croația
Image source: 
pixabay.com

Croația investește bani în PR pentru turismul propriu pe o piață externă în care țările se bat din greu pentru fiecare turist din cauza situației generată de pandemie, un scandal de plagiat în Slovacia poate duce la demisia premierului, iar New York Times scrie despre cum pierde teren democrația din Bulgaria în timp ce statul este acaparat de oligarhi. Polonezii susțin că au ieșit învingători din negocierile bugetului Uniunii Europene, iar în Lituania, amenajarea unei plaje într-o piață importantă din oraș naște reacții dure din partea criticilor primarului care îl acuză pe acesta că dansează pe oasele luptătorilor din rezistența lituaniană.

 

„Croația este o destinație de turism sigură!” Iată mesajul transmis de Zagreb și, pentru ca acest mesaj să se audă insistent, autoritățile croate investesc în PR și comunicare de criză, comentează publicația Vecernij.

„Am oferit resurse financiare suplimentare pentru activitățile de comunicare de criză pe piețele externe. Promovarea calității și plasarea de mesaje țintă sunt extrem de importante în aceste condiții de piață, când multe țări luptă din greu pentru fiecare vizitator. Aceste resurse financiare se ridică la un milion de kuna (132.000 euro, n.r.) Vom pune accent pe furnizarea de informații exacte despre situația epidemiologică din țară, ” a declarat Kristjan Staničić, reprezentant al Oficiului Național Croat pentru Turism, (ONTC).

În prezent, peste 600.000 de turiști sunt cazați în Croația, unele regiuni au un grad de ocupare de 60% față de aceeași perioadă a anului trecut. Dintre aceștia, 90.000 sunt turiști interni. Până la sfârșitul anului, Croația ar putea avea un rezultat de 40% grad de ocupare față de anul trecut, potrivit ministrului turismului, Gari Cappelli.

Cei mai mulți turiști strini vin de Germania, Slovenia, Croația, Cehia, Polonia și Austria.

 

Premierul slovac nu vrea să demisioneze după ce s-a aflat că a plagiat lucrarea de master

Scanadal de plagiat în Slovacia care ar putea duce la demisia premierului Igor Matovič, de la partidul OľaNO, scrie publicația domov.sme.sk. Partidul lui Matovič s-a rupt în două, fostul premier slovac, Peter Pellegrin, a format un nou partid, iar deputații independenți, afiliați, însă, acestuia din urmă, îi cer acum demisia lui Igor Matovič care și-a copiat teza de master.

„Andrej Danko a folosit cel puțin 5 surse, Igor Matovič și-a scris teza pe baza a doar două cărți. Este o adevărată rușine. Din toate cazurile de plagiat mediatizate, acesta este poate cel mai rău exemplu,” spune parlamentarul neafiliat, Richard Raši. Acesta  i-a amintit premierului ce spunea când a izbucnit scandalul de plagiat în jurul tezei de doctorat a lui Andrej Danko, fost președinte al parlamentului slovac. Matovič l-a numit hoț pe Danko, iar partidul său a spus că „în orice țară normală, politicianul demisionează pentru așa ceva.”

„Primul ministru a cerut scuze tuturor studenților cinstiți. El a recunoscut că în timpul studiilor a înșelat și că probabil ar trebui să restituie diploma de master, dar a spus că va demisiona din funcție odată ce promisiunile făcute oamenilor înainte de alegeri vor fi îndeplinite,” mai scriu jurnaliștii slovaci.

 

New York Times: Bulgaria, un caz special de scădere a standardelor democratice

„Fotografii compromițătoare ale premierului publicate în mass-media națională. O percheziție ordonată de parchet și efectuată de poliția înarmată la sediul președinției bulgare. O plajă publică acaparată de nevoile private ale unui om de afaceri. Moțiune de cenzură depusă împotriva guvernului. Și cele mai mari proteste civile în șapte ani,” iată cuvintele din cotidianul american, preluate de site-ul bulgpresc, dnevnik.bg.

„Tensiunile actuale au fost provocate de aflarea veștii potrivit căreia, câțiva zeci de metri dintr-o plajă publică au fost acaparați de Ahmed Dogan, fostul lider al partidului minoritar turc Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (MDL), în prezent un om de afaceri bine poziționat în mai multe sectoare economice. Șeful statului bulgar, Roumen Radev, a cerut el însuși demisia guvernului.”

Pentru o mare parte a populației, această situație a sporit teama că statul este sub influența elitei oligarhice, ceea ce a motivat mii de bulgari să iasă în stradă în mai multe orașe pentru a protesta împotriva corupției, pentru a cere demisia premierului, Boyko Borissov, și pe cea a procurorului general, Ivan Gueșev.

Cum a negociat Polonia nerespectarea statului de drept la intalnirile pe bugetul UE

„După cinci zile de negocieri, liderii din cele 27 de țări ale Uniunii Europene au convenit în unanimitate asupra unui pachet financiar pentru următorii șapte ani. Polonia va fi cel mai mare beneficiar,” scrie site-ul www.rp.pl, care amintește că guvernul de la Varșovia a obținut 93 de miliarde pentru politica de coeziune și agricultură.

Polonia nu a primit, însă, întreaga sumă la care spera, din Fondul de Relansare al UE după criza provocată de pandemie. Polonia voia 37,7 miliarde subvenții și un împrumut de 26,1 miliarde de euro. A obținut cu 3,7 miliarde mai puțin la subvenție, cu 8 miliarde mai mult la împrumut, dar această sumă va fi plătită în funcție de performanța PIB-ului național. Comisia Europeană estimează că Polonia va avea în perioada 2021-2022, cea mai mare creștere a produsului intern brut, așa că e posibil să nu mai primească împrumutul.

„Polonia a negociat condițiile de utilizare a banilor până în ultimul moment. Cea mai grea luptă a fost problema respectării statului de drept, adică a mecanismului prin care plata fondurilor este legată de existența unui sistem judiciar independent. Pentru prima dată, respectarea statului de drept este criteriul decisiv pentru plata banilor, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European,” potrivit publicației poloneze.

"Nu există nicio legătură directă între așa-numitul respect pentru statul de drept și fondurile bugetare," la contrazis, însă, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, când a ajuns acasă.

 

„Dans pe oasele rezistenților lituanieni” într-o piață din Vilnius?

„Vilnius încearcă din nou să surprindă lumea și a creat o plajă artificială pentru locuitorii și oaspeții capitalei Vilnius, chiar în centrul orașului,” în Piața Lukiškės, comentează site-ul televiziunii TV3. Deși această plajă nu este aproape de apă, atmosfera va fi dată de „șezlonguri, umbrele, un teren de volei pe plajă, imagini de la mare și sunete pe un ecran mare.”

„În sfârșit, putem să ne bucurăm de libertate  pentru că au fost multe proteste în acest loc, iar cele două regimuri totalitare au încercat să facă multe lucruri rele, dar astăzi vedem oameni fericiți aici și putem sărbători,” spus primarul din Vilnius, Remigijus Šimašius.

Tocmai faptul că acestă piață a fost locul în care s-au petrecut multe momente dramatice îi face pe opozanșii primarului, politicienii de la partidul Patria Lituaniei și pe creștin-democrații lituatieni să ceară ca proiectul să fie stopat imediat, acuzând atitudinea lipsită de respect față de istorie a „tinerilor conducători ai orașului.” Primarul din Vilnius are 46 de ani.

„Decizia șefului orașului de a organiza activități de divertisment într-un astfel de loc este ca și cum ai dansa pe oasele luptătorilor. Instalarea unei plaje pe piața în care au fost uciși luptători lituanieni, unde rezistența lituaniană a fost întemnițată, apoi împușcată în subsolurile palatului vecin al KGBului, este total incompatibilă cu respectul pentru cei care au luptat pentru libertate,” a declarat parlamentarul Audronius Ažubalis de la Patria Lituaniei.

Cum promovează Slovenia turismul în aer liber

Slovenia se promovează ca destinație de vacanță în acer liber prin site-ul slovenia-outdoor.com, lansat de Consiliul Turistic Sloven, scrie televiziunea RTV pe site-ul său.

Turismului în aer liber include toate posibilitățile pentru o vacanță activă pe tot parcursul anului, cum ar fi drumeții și ciclism, sporturi de iarnă, activități nautice, golf sau pescuit.

„Dezvoltarea produselor sportive și turistice din oferta slovenă este strâns legată de ospitalitatea localnicilor și de natura nealterată, ceea ce, în opinia  autorităților, face din Slovenia o destinație pentru experiențe active excelente.” Rezervările sunt deja posibile pe siteul slovenia-outdoor.com.

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici

Revista presei din Europa Centrală și de Est, 20-26 iulie 2020