Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazul Daphne Caruana Galizia: unul dintre suspecți a încercat să se sinucidă

galizia_theuma.jpeg

Melvin Theuma la ieșirea din tribunal, săptămâna trecută, ultima sa apariție în public cunoscută, La Valetta, Malta
Sursa imaginii: 
Mark Zammit Cordina / timesofmalta.com

Bănuit că ar fi putut fi implicat în moartea jurnalistei Daphne Caruana Galizia din 2017 în Malta, un bărbat a încercat să-și pună capăt zilelor, a anunat Poliția malteză. Bărbatul se află în prezent în stare critică.

„Indiciile lasă de bănuit că rănile lui Melvin Theuma au fost provocate de el însuși. Nu s-au găsit răni care să indice că s-ar fi apărat, chiar și pata de sânge este concentrată, așadar nu sunt semne că s-ar fi bătut cu cineva”, declară șeful poliției.

Conform poliției, după operația ce a avut loc în timpul nopții de marți spre miercuri, Melvin Theuma se află în prezent în stare critică.

Melvin Theuma, un șofer de taxi, a fost arestat de poliția malteză în noiembrie 2019 pentru o afacere de spălare de bani, dar bărbatul a declarat ulterior că a fost implicat în moartea jurnalistei Daphne Caruana Galizia în calitate de ”intermediar”.

După ce a obținut o grațiere din partea președintelui maltez cu condiția colaborării la anchetă, Melvin Theuma a denunțat un important om de afaceri maltez, Jorge Fenech, arestat la rândul lui în noiembrie 2019.

Theuma a afirmat că a fost intermediar între Jorge Fenech și alți trei bărbați, considerați responsabili pentru moartea lui Daphne Caruana Galizia, care a încetat din viața în urma unei explozii  a mașinii în care se afla, în data de 16 octombrie 2017.

 

Demisii la nivel înalt

Arestarea lui Jorge Fenech i-a determinat pe ministrul Turismului (fostul ministru al Energiei) Konrad Mizzi și Keith Schembri, fostul șef al cabinetului prim-ministrului Joseph Muscat să demisioneze.

Interogat de către poliție, Keith Schembri a fost eliberat, fără a fi dat în judecată, deși Jorge Fenech l-a desemnat ca fiind „creierul” acestei crime.

După ce a investigat secțiunea malteză din ancheta jurnalistică internațională Panama Papers, jurnalista a dezvăluit că o companie din Dubai, 17 Black, le-a transmis 2 milioane de euro lui Keith Schembri și Konrad Mizzi pentru niște servicii neprecizate. Consorțiul de jurnaliști, Daphne Project, care a reluat anchetele a descoperit că compania 17 Black aparținea omului de afaceri Jorge Fenech.

Această afacere a provocat un seism politic în Malta care l-a împins și pe prim-ministrul Joseph Mucat, la începutul lui ianuarie, pe lista de suspecți ai anchetei vizând moartea jurnalistei, acuzat de faptul că i-ar fi protejat pe colaboratorii săi.

Melvin Theuma, care locuiește într-un cartier din nordul capitalei La Veletta, se afla sub supravegherea poliției când a încercat să-și pună capăt zilelor.

Avocatul său nu a reușit să-l contacteze și a alerat poliția după ce l-a găsit pe Melvin Theuma într-o baltă de sânge.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24