Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dodon l-a primit pe liderul transnistrean. Unioniști:”Dodon a pângărit memoria celor căzuți la război”

dodon_krasnoselski.jpg

Președintele moldovean l-a primit pe liderul transnistrean la Reședința prezidențială
Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele moldovean, Igor Dodon, l-a primit, marți, la Reședința prezidențială de la Condrița, pe liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski. Cei doi au abordat mai multe subiecte printre care cel legat de instalarea ilegală a posturilor de control în zona de securitate, în timpul pandemiei, libera circulație.O atenție deosebită, spune Dodon, a fost acordată reluării procesului de studii, de la 1 septembrie și a circulației elevilor și a profesorilor de pe malul stâng al Nistrului. Este cea de-a 7-a întrevedere dintre președintele pro-rus și liderul autoproclamatei republici nistrene, în ultimii patru ani. Mișcarea Politică Unirea, creată de cinci formațiuni unioniste, a condamnat primirea liderului regimului separatist de la Tiraspol.

În condițiile în care în R.Moldova sunt înregistrate în jur de 23.500 cazuri de Covid-19, iar, marți, au fost confirmate 367 noi cazuri de coronavirus, atât Dodon, cât și Krasnoselski, dar și cei prezenți la discuții, nu au purtat măști de protecție.

Cei doi au dat mâna, s-au plimbat la Reședința prezidențială, au purtat discuții, în unele cazuri fără a respecta distanța socială. Asta se poate vedea din imaginile postate de șeful statului pe pagina sa de Facebook.

Vizita liderului autoproclamatei republici nistrene vine după ce, în timpul pandemiei, Tiraspolul a instalat 37 de posturi mobile în zona de securitate. Săptămâna trecută, 15 au fost scoase. Să spunem că, sub pretextul măsurilor epidemiologice, Tiraspolul a instalat posturile de miliție și grăniceri, fără acordul Comisiei Unificate de Control, ce împiedică libera circulație a persoanelor între cele două maluri ale Nistrului, dar și accesul a cca 50 de mii de locuitori din zona de securitate la servicii de bază.

Potrivit autorităților de la Chișinău,”instalarea acestor posturi suplimentare reprezintă o sfidare nu doar a Acordului din 21 iulie 1992, ci și a celui de la Odessa, semnat la 20 martie 1998, care încă atunci condamna prezența grănicerilor în zona de securitate și stipula retragerea treptată a acestora”.

De partea sa, administrația de la Tiraspol susține că aceste posturi au fost instalate pentru ca cetățenii să respecte măsurile sanitare, impuse în pandemie.

Dodon: ”Am discutat despre anularea posturilor temporare de carantină din Zona de Securitate, unele acțiuni pentru asigurarea liberei circulații, precum și pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale”

”Am făcut un schimb de opinii cu privire la problemele care au apărut în ultimele luni urmare a răspândirii virusului Covid-19. Astfel, am discutat despre anularea posturilor temporare de carantină din Zona de Securitate, unele acțiuni pentru asigurarea liberei circulații, precum și pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale”.”Este necesar să continuăm dialogul deschis la diferite niveluri și platforme întru depășirea barierelor de pe Nistru, apărute din cauza pandemiei. Am menționat faptul că deopotrivă cu interacțiunile la nivel oficial, un factor important care contribuie la promovarea procesului de reglementare politică este activitatea organizațiilor obștești de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Igor Dodon, după întrevederea cu Vadim Krasnoselski.

”Ne-am exprimat recunoștința față de intermediarii și observatorii din formatul „5+2” pentru implicare și susținerea oferită la dezvoltarea procesului de negocieri în reglementarea transnistreană. Am subliniat în mod repetat faptul că dialogul și consolidarea încrederii nu au alternativă, acestea oferindu-ne oportunități de a discuta probleme mult mai complicate din cadrul procesului de negocieri cu privire la reglementarea transnistreană”, mai afirmă președintele pro-rus.

Totodată, Dodon și Krasnoselski au ajuns la unele înțelegeri ”privind promovarea tematicii telecomunicațiilor, cauzelor penale și problemelor bancare. Am susținut inițiativa partenerilor internaționali cu privire la deschiderea cât mai rapidă a unei linii de troleibuz Bender–Varnița, acesta fiind un nou proiect pentru susținerea liberei circulații și a consolidării încrederii”.

Mișcarea Politică Unirea:”Krasnoselski a devenit, deschis, agent electoral al lui Dodon și al PSRM pentru alegerile prezidențiale” 

Mișcarea Politică Unirea cere convocarea Parlamentului, suspendarea din funcție și tragerea la răspundere pentru înaltă trădare de stat a lui Igor Dodon. Asta după ce șeful statului l-a primit marți pe liderul regimului separatist de la Tiraspol.

 ”După ce, la ordinul lui Dodon, MAI și-a bătut joc de veteranii de război de pe Nistru, târându-i cu fața pe asfalt, astăzi același Dodon, recidivează, călcând în picioare Constituția și toate actele normative naționale și internaționale cu privire la regimul neconstituțional de la Tiraspol, reprezentanții cărora, identificați pe teritoriul RM, urmează a fi arestați”. ”Este evident, că în urma acestei vizite, Krasnosselski a devenit, deschis, agent electoral al lui Dodon și al PSRM pentru alegerile prezidențiale, prin aceasta confirmând-se încă o dată amestecul brutal al Rusiei în aceste alegeri. Pentru prima dată, după 1990, este comis un asemenea act de sfidare completă a Independenței și suveranității RM, a statalității însăși, atât de mult “apărată” de stânga pro-rusă.

”Prin aducerea liderului separatist la Chișinău, într-o vizită ca pentru un șef de stat, Dodon a pângarit memoria celor căzuți la război, a scuipat în mamele și soțiile care și-au pierdut apropiații pe câmpul de luptă în războiul moldo-rus”, susține Mișcarea Politică Unirea.

Potrivit unui raport recent al Asociației Promo-Lex de la Chișinău, situația drepturilor omului în stânga Nistrului a înregistrat un regres, din primăvară și până în prezent. Cea mai mare problemă a fost instalarea ilegală a posturilor de control  în Zona de Securitate. Oamenii au fost izolați, iar cei din satele Cocieri, Molovata Nouă au rămas cu o singură cale de acces, bacul de pe Nistru. Deseori acesta era supraaglomerat, ceea ce i-a indignat pe cetățeni, scrie jurnal.md. Mai multor persoane li s-a îngrădit dreptul la libera circulație. Este vorba de medici, fermieri și unii angajați ai instituțiilor de stat cum este poliția. Problema a fost soluționată cu ajutorul UE care le-a asigurat medicilor originari din stânga Nistrului cazare temporară pe malul dreptul al Nistrului de care beneficiază până în prezent.