
Politică
De ce este Germania cea mai admirată țară din lume?
brandenburg.png

Germania și-a păstrat și chiar și-a îmbunătățit imaginea în anul 2019, în timp ce ratingurile de aprobare ale SUA au rămas cu mult sub cele obținute în timpul administrației Obama, notează Deutsche Welle.
Germania se bucură de un nivel de aprobare pe plan global de 44%, față de SUA cu 33%. China și Rusia se situează în clasament imediat după Statele Unite, cu 32%, respectiv 30%.
În timpul administrației Obama, din 2009 până în 2017, SUA au deținut statutul de țară cea mai respectată din lume, cu excepția anului 2011, când fusese depășită de Germania.
De când Donald Trump a preluat președinția, nivelul de aprobare pentru Statele Unite a scăzut cu18 puncte procentuale la un nivel minim de 30% - pentru a crește ușor, cu 3 procente, în 2019.
Este de subliniat faptul că sondajul a fost efectuat înainte de izbucnirea pandemiei. Efectele acesteia le vom vedea de-abia în cercetarea din anul viitor, dar este de așteptat ca poziția Germaniei să se întărească în raport cu Statele Unite.
Unul dintre motive ar fi eșecul Washingonului în a gestiona focarele de epidemie, comparativ cu modul mult mai eficient în care au acționat autoritățile germane.
Un alt element în favoarea Germaniei ar fi acțiunea la nivel european, după un debut al pandemiei marcat de neîncredere și accentuarea rivalităților între statele membre ale Uniunii Europene.
Germania a preluat la 1 iulie președinția semestrială a Consiliului UE, pentru ultima dată cu Angela Merkel la putere, și a reușit să inițieze, împreună cu Franța, un acord pentru depășirea crizei economice și financiare provocate de coronavirus.
Mai mult, Germania s-a pronunțat pentru o responsabilitate globală mai mare a Europei în fața unei competiții strategice tot mai acerbe între SUA și China. De asemenea, a arătat fermitate în raport cu Rusia, care subminează democrațiile occidentale prin campanii de dezinformare și acțiuni din sfera războiului hibrid.
Poate că unora li se va părea surprinzător cum de Germania își menține locul dominant în percepția oamenilor de pe glob. În definitiv, Germania a fost cea care a impus, cu zece ani în urmă, dureroase programe de austeritate economiilor mediteraneene, în timpul crizei financiare de acum zece ani. Nu odată, steagul Germaniei a fost ars în piața publică de protestatarii nemulțumiți din Grecia, iar portretul Angelei Merkel a fost afișat alături de cel al lui Adolf Hitler.
Berlinul a avut parte, de asemenea, de critici dure în Europa Centrală, atunci când și-a asumat primirea a aproape un million de refugiați ajunși în Europa pe ruta balcanică, începând cu sfârșitul verii 2015.
Cu toate acestea, programele de austeritate și-au dovedit eficiența, iar între timp, Germania a reușit să absoarbă șocul milionului de refugiați găzduiți pe teritoriul său.
Această consolidare a poziției Germaniei ca far al democrației și libertăților în plan global indică faptul că oamenii își doresc până la urmă puteri responsabile, stabile, care favorizează acțiunea internațională colectivă și evită confruntările și măsurile unilateral.
Dar această poziție se cere încă onorată. Germania nu s-a arătat, în ultimii ani, foarte entuziastă în a-și asuma un rol global pe măsura greutății sale. Clasamentul de acum arată că oamenii au așteptări mari de la Berlin.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica