Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste locale, intervenție federală: Teatru a la Trump, cu anarhiști și gaze lacrimogene

feds-in-portland.jpg

Proteste locale, intervenție federală: Teatru a la Trump, cu anarhiști și gaze lacrimogene în Portland, Oregon
Proteste locale, intervenție federală: Teatru a la Trump, cu anarhiști și gaze lacrimogene în Portland, Oregon
Sursa imaginii: 
Nathan Howard/ZUMA

În plin dezastru epidemiologic, cu peste 4.480.000 de cazuri și peste 152.000 de morți de Covid-19 până marți, 28 iulie, președintele Donald Trump a organizat o diversiune politică, expediind efective federale la Portland, statul Oregon, și în alte orașe, cu misiunea oficială de a proteja clădiri federale de "oportuniștii violenți", anarhiști, Antifa, care parazitează mișcarea revendicativă pașnică în desfășurare de peste două luni. Ministrul Justiției, William Barr, a declarat ieri în mărturie parlamentară că "acțiunile în derulare în jurul Tribunalului Federal din Portland nu pot fi socotite protest; ele constituie un asalt în toată regula asupra guvernului Statelor Unite".

 Relatează din SUA corespondentul RFI Radu Tudor:

În Portland, statul Oregon,  noaptea aduce trupele  federale de asalt.

Ies echipați de război, ofițerii de elită, în nori de gaze iritante, din două clădiri federale de pe strada 3 Sud-Vest asaltate de mulțimile care pornesc la ora amurgului din Piața Lownsdale sau din Parcul Alberta:  tribunalul federal Hatfield la numărul 1.000 și Clădirea Federală Green-Wyatt la 1.220, peste strada Main. Împreună cu Complexul Juridic al comitatului Multnomah, între ele la numărul 1.120, cele două obiective sunt locul geometric al protestelor de stradă stirnite de un cumplit act de violență polițienească, uciderea prin sugrumare, la 25 mai, a lui George Floyd.

“Din cauza numărului de demonstranți și atacurilor la care am asistat a trebuit să cerem ajutorul Serviciului de Vamă și Pază a Frontierelor și autorităților de Imigrație, în virtutea articolului 40, alineatele 13-15, din Codul Federal de Procedură”,a explicat Richard Cline, director-adjunct pentru operații al Serviciului de Pază a Proprietăților Federale, înființat în 1971 și integrat în Ministerul Siguranței Interne în anul 2002. Întăririle înarmate până-n dinți sunt cele care au stârnit enorme controverse, nu din cauza numărului - 114 agenți era cifra oficială la începutul  săptămînii trecută, cu încă o sută adăugați ulterior în rotație - ci din cauza posturii agresive și a faptului că acționează aparent fără coordonare cu autoritățile locale, sub pecetea anonimatului și cu metode de somare și interpelare ce amintesc de tărâmuri autoritare.

“Iată ce poartă: marcat clar pe fiecare uniformă, VĂMI ȘI PAZĂ FRONTIEREI, apoi unitatea, în acest caz GRĂNICERI. Pe piept și la spate e scris POLIȚIE și în plus, pe mânecă  avem un cod unic de identificare pentru uz intern dar disponibil, la cerere, instituțiilor abilitate.  Arestările sunt coordonate de comandamentul operațional din Portland, și-i vizează punctual și exclusiv pe cei care s-au înarmat și acționează deliberat pentru a distruge proprietate federală sau a răni ofițeri federali în exercițiul funcțiunii”, preciza Mark Morgan, comandant interimar al Serviciului de Vămi și Pază a Frontierei, care desfășoară la Portland, și mai recent în alte orașe, două grupuri de elită, Brigada de Intervenție Rapidă (SRT) și BORTAC, unitatea de șoc creată în1984 și care-și are sediul la baza militară Ft. Bliss din El Paso-Texas, pe granița cu Mexicul.

Antrenate pentru a reprima răzmerițe în centre de detenție a ilegalilor, sau a acționa pe granița cu puține restricții, aceste forțe au acum în față manifestanți precumpănitor pașnici, care militează pentru reformă, dreptate și egalitate rasială. 62 de seri la rând, au venit în valuri spre gardurile înalte ce împrejmuiesc simbolurile puterii centrale, 62 de seri la rând au fost primiți cu pulverizatoare  de iperită MK-9, gaze lacrimogene, muniții dispersante și bastoane de cauciuc. Parazitează inevitabil, pe această masă pașnică, elemente  care se strecoară, în faptul nopții, pentru a comite violențe și a face pagube; în repetate rânduri au străpuns gardul din față tribunalului Hatfield; de nenumărate ori au spart geamuri, au aruncat cu sticle incendiare, au îndreptat lasere către ochii ofițerilor din cordonul defensiv, sau i-au ochit cu bile de rulment trase din praștie.

“Portland e unic în privința acestui tip de violență îndreptată împotriva unor obiective federale. Nu-i prima oară. În 2018, un centru de detenție al Serviciului de Imigrație a fost asediat vreme de 28 de zile, fără ca forțele de ordine locale să intervină. Avem datoria de a acționa pentru a proteja proprietățile și personalul federal. Sunt gata să retrag efectivele dacă violența încetează”, anunța Chad Wolf, care funcționează din noiembrie 2019, fără validare senatorială,  pe postul de ministru al Siguranței Interne, și care acționează, cu obediența ce-l caracterizează, la ordinele președintelui Trump.

Siguranța Internă a avut, de la crearea sa, șase miniștri, ultimii doi numiți de actualul ocupant al Casei Albe. Primii patru au criticat public în temeni duri decizia federală de a interveni local sub pretextul protejării patrimoniului imobiliar federal.

“Ministerul a fost înființat pentru a-i apăra pe americani de pericolul mereu prezent al terorismului global, nu pentru a fi miliția personală a lui Donald Trump. Ca guvernator ar fi fost de neimaginat să accept o intervenție unilaterală, fără invitație, într-unul dintre orașele statului pe care-l conduceam”, puncta întâiul ministru (2003-2005),  Republicanul Tom Ridge,  care a fost și guvernator al statului Pennsylvania.

Guvernatoarea actuală a statului Oregon, Kate Brown, n-a trebuit să accepte pentru că nu i s-a cerut permisiunea.

“Nu încape îndoială că prezența efectivelor federale pe străzile Portland-ului are scopul de a distrage atenția de la eșecul lui Trump pe frontul pandemiei. E o manevră  pentru un singur public, baza sa electorală, e teatru politic.  Nu-i vorba de siguranța publică sau de rezolvarea unor probleme reale”.

Între 1 și 2 noaptea ora Pacificului, înainte ca ultimii manifestanți din fața tribunalului Hatfield să se împrăștie, se aud voci obosite care sugerează că energia străzii ar fi mai cu folos cheltuită în arena electorală. Sunt acoperite, aceste voci, de cei ce nu vor să cedeze teren. Sunt o maree, aceste proteste generate de violență și injustiție sistemică, la Portland dar și în cartierul Capitol Hill din Seattle, statul Washington, sau pe bulevardul Congress din Austin-Texas, pe interstatala 225 din Aurora, statul Colorado, la Los Angeles, Richmond-Virginia,  Albuquerque-Noul Mexic, Kansas City-Missouri sau Chicago-Illinois, ultimele trei amenințate cu expediții federale dacă spiritele nu se liniștesc.

“Fără înștiințarea autorităților locale sau a Procuraturii federale, indivizi în ținută militară,  fără însemne de afiliere sau nume,  înșfacă oameni pe străzi și-i aruncă în mașini neinscriptionate. E neconstituțional. Democrația noastră e în joc.  Încă mai avem legi, și le vom folosi împotriva acestor trupe. Nu vom avea tiranie în Chicago, așa ceva nu se va întâmpla”, a avertizat Lori Lightfoot, primar al Chicago-ului.

Cât va mai dura piesa de teatru politic montată de Donald Trump e greu de spus. Cu mai puțin de 100 de zile înaintea scrutinului prezidențial, orice este posibil.

“Nu știm când pleacă; nu ne spun, federalii, care le este misiunea, dacă ea se poate schimba.  Alegerile se apropie. Dacă rămân în continuare aici, cine poate garanta că nu vor fi folosiți pentru a intimida sau a tulbura în alte moduri procesul electoral”, se întreba șefa Administrației statului Noul Mexic, Maggie Toulouse Oliver.