
Politică
Franța: Unul din autorii genocidului din Rwanda descoperit la Orléans
rwanda.png

Theo Englebert, autorul relatării publicate sâmbătă pe site-ul Mediapart, a explicat că fostul oficial militar, Aloys Ntiwiragabo a fost găsit în suburbiile orașului Orléans, situat la 110 kilometri sud de Paris.
Englebert a declarat pentru ziarul The New Times din Rwanda că Ntiwiragabo a fost identificat prin intermediul soției sale, Catherine Nikuze, care a primit azil în Franța în 1999 și ulterior a luat numele de Tibot, care apare pe interfonul apartamentului lui Ntiwiragabo.
Șeful serviciului militar de informații
Generalul-maior Aloys Ntiwiragabo a fost șeful serviciului militar de informații din Rwanda din iunie 1993 până în iulie 1994 și membru al grupului cunoscut sub numele de „Akazu” care a orchestrat genocidul din 1994.
Într-o listă de acuzații din 1998, Tribunalul Penal Internațional pentru Rwanda (ICTR) l-a citat pe Ntiwiragabo drept unul dintre cele 11 persoane care de la "sfârșitul anului 1990 până în iulie 1994 ... au făcut planuri pentru exterminarea populație Tutsi și eliminarea membrilor opoziției pentru a rămâne la putere ".
Mediapart sugerează că deschiderea unei anchete oficiale cu privire la rolul lui Ntiwiragabo în genocid ar putea duce la interogarea ulterioară de către instanțele franceze.
Grupul de sprijin al victimelor genocidului Ibuka-Franța a cerut autorităților din Franța să-l aresteze pe Ntiwiragabo în ceea ce ei susțin că este un proces care a depășit termenul.
"De ce a putut Ntiwiragabo să obțină vize pentru Franța de la consulatele din Niamey și Khartoum în 2001, daca era căutat de ICTR la acea vreme?", întreabă ei.
În urma genocidului ruandez în care au fost ucise cel puțin 800.000 de persoane în decurs de trei luni, Ntiwiragabo a fugit în Zair (acum RD Congo), apoi în Kenya. Se presupune că s-a refugiat apoi în Sudanul de Sud, înainte de a veni în Franța.
Potrivit Mediapart, Ntiwiragabo a fondat Forțele Democratice pentru Eliberarea Rwandei, un grup militar activ și acum în toată Africa centrală.
O carte plină de secrete
În iulie 2019, Ntiwiragabo a publicat o carte (în franceză) care povestea evenimentele din anii 90, pe baza evenimentelor la care a luat parte și a documentelor militare.
Se crede că zeci de oameni care sunt implicați în acest genocid, trăiesc în Franța, cu cunoștința autorităților, potrivit Collectif des Parties Civiles pour le Rwanda (CPCR), un grup care a lucrat pentru a aduce suspecții de genocid în instanță în ultimele două decenii.
Unul dintre acești suspecți, acuzat că a finanțat genocidul, Félicien Kabuga, a fost arestat în Franța, în mai anul acesta.
Curtea de apel a hotărât în iunie că Kabuga s-ar putea confrunta cu instanța internațională, dar cazul a fost acum transferat la Curtea de apel din Franța, audierea fiind stabilită pentru 2 septembrie.
Asociația Ibuka-Franța speră că președintele francez, Emmanuel Macron, se va ține de cuvânt și că va lua măsuri legale împotriva celor suspectați de genocid.
În discursul său, în cadrul ceremoniei care a marcat ziua națională din Rwanda, pe 4 iulie, Macron și-a asigurat omologul Paul Kagamé, că „toți suspecții de genocid din Rwanda vor fi judecați”.
Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr