Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belarus: 32 de ”combatanți ruși” arestați cu puțin înainte de alegerile prezidențiale

lukachenko.png

Președintele Alexandr Lukașenko în timpul festivităților dedicate Zilei naționale a Belarus, Minsk, 3 iulie 2020
Sursa imaginii: 
Vasily Fedosenk, Reuters via France24

Autoritățile din Belarus au anunțat arestarea a 32 bărbați prezentați drept „combatanți ruși”, membri ai grupului militar privat Wagner. Grupul are reputația de a fi apropiat Kremlinului, iar acești bărbați sunt acuzați că au venit să „destabilizeze” țara înainte de alegerile prezidențiale de pe 9 august.

Principalul canal de televiziune din Belarus și agenția oficială Belta au relatat că arestările au fost ordonate după ce autoritățile au aflat „că pe teritoriul țării au ajuns 200 combatanți veniți să destabilizeze situația politică a țării în perioada de campanie electorală”.

„În această noapte, forțele de ordine din Belarus au arestat 32 combatanți din grupul militar privat Wagner. Pe de altă parte, un bărbat a fost găsit și arestat în sudul țării”, anunța agenția Belta miercuri. S-a publicat și lista persoanelor arestate, inclusiv starea lor civilă, toți fiind bărbați cu vârste între 24 și 55 ani.

Televiziunea belarusă a difuzat imagini luate de camerele video de supraveghere care-i arată pe indivizi într-un hotel aflat în apropierea capitalei Minsk, precum și momentul în care au fost arestați. În imagini apar și teancuri de dolari, pașapoarte rusești, precum și manuale de instrucție militară.

În Belarus are loc în data de 9 august primul tur al alegerilor prezidențiale, campania prezidențială fiind marcată de ciocniri violente și de mai multe arestări vizându-i chiar pe unii candidați la președinție sau pe manifestanții din opoziție.

Președintele autoritar Alexandr Lukașenko, aflat la putere din 1994 și candidat la al șaselea mandat consecutiv, a acuzat Moscova că-i susține pe detractori, dar Kremlinul îl neagă.

Relația dintre Rusia și Belarus este cordială prin tradiție dar este marcată de momente de tensiune ce au loc cu regularitate, în principal pe subiecte cu privire la resursele de energie.

În ultimele luni, Lukașenko, a denunțat de mai multe ori presiunile venite din partea rușilor, acuzând în special Moscova pentru faptul că a încercat să transforme țara într-un stat vasal și că a încercat să manipuleze alegerile prezidențiale.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după France24