Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moldovenii, care își doresc cetățenia română, își revendică dreptul de a avea acces liber la serviciile publice

Moldovenii, care își doresc cetățenia română sau care au redobândit-o deja și au domiciliul în R.Moldova, solicită autorităților române, printr-o petiție online, dreptul de a avea acces liber la serviciile publice. Inițiatorii petiției cer remedierea situației prin care cetățenii sunt limitați în exercitarea drepturilor acordate lor prin lege. Moldovenii sunt îndemnați, pe rețelele de socializare, să semneze noua petiție.

”Începând cu luna martie 2020, nici un oficiu Consular al României în Republica Moldova nu a activat cu publicul. Din 27 iulie, acestea și-au reluat activitatea, însă având un program special și netransparent. Astfel, nefiind clară procedura și serviciile prestate de către aceștia”, susțin autorii petiției.

Să spunem că, petiția a fost lansată de Compania ”JustConsult” care oferă servicii de consultanță în domeniul redobândirii cetățeniei române și perfectării actelor românești. ”Pe de o parte, persoanele care doresc să depună dosarul pentru redobândirea cetățeniei române, prin una din metodele prevăzute de Legea cetățeniei române nr. 21/1991, sunt limitate în drepturile fundamentale care le-au fost acordate. Pe de altă parte, Autoritatea Națională pentru Cetățenie Română continuă aprobarea ordinelor de redobândire a cetățeniei române. Zilnic, sute de persoane devin cetățeni români pe „hârtie”. De facto, pentru a deveni cetățean român cu drepturi depline, este necesar de a depune jurământul de credință față de statul român, în termen de 6 luni de la comunicarea ordinului, procedură iarăși blocată totalmente de inactivitatea consulatelor pe întreg teritoriul României”.

În acest context, autorii petiției vin cu mai multe soluții.”Spre exemplu, depunerea dosarului pentru redobândirea cetățeniei române poate fi efectuată prin programări la ore fixate, cu respectarea rândului la distanță. Depunerea jurământului de credință față de statul român poate fi efectuat în spațiu deschis în curtea consulatului, cu respectarea distanței sociale și normelor sanitaro-epidemiologice”.

Potrivit prevederilor Constituției române, art: 4, 5, 6, 7, 17, 25, și în special art. 7, ”statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt”.

Așadar, moldovenii solicită organizarea procedurilor de depunere a jurământului, ”astfel încât cetățenii să nu se afle în situația de a omite termenul legal de 6 luni, acordat pentru depunerea jurământului de credință”. De asemenea, ei solicită depunerea dosarelor pentru înscrierea/transcrierea actelor de stare civilă prin intermediul consulatelor, stabilirea unui program de activitate a consulatelor din Republica Moldova, transparent, cu specificarea serviciilor și condițiilor de prestare a acestora, dar și acordarea permisiunii de perfectare a documentelor de stare civilă prin procură, pe perioada stării de urgență și până la redeschiderea frontierelor dintre Republica Moldova și România.

De asemenea, autorii petiției cer acordarea permisiunii persoanelor care dispun de cetățenie română și o programare prealabilă, să perfecteze buletine, pașapoarte, permise de conducere în România, fără a fi plasați în carantină/izolare, dacă nu prezintă semne de infectare și revin în Republica Moldova în decurs de 24 ore.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre petiția cetățenilor moldoveni care își revendică dreptul de a avea acces liber la serviciile publice