Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BULGARIA: Protestatarii blochează centrul Sofiei şi autostrada spre Grecia

bulgaria_proteste.png

Proteste de stradă la Sofia, iulie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Protestatarii cer de sâmbătă dimineață demisia guvernului, acuzat de corupție, și şi-au au devenit mai insistenți duminică, unindu-se cu delelalte două tabere care, începând de joi, blochează traficul în centrul capitalei Sofia şi blochează principala rută către Grecia.

Circa 30 de corturi au fost, montate în trei centre principale ale Sofiei și continuă să atragă restricţii de circulaţie.

Protestatarii anunță că nu vor pleca până nu demisionează prim-ministrul conservator Boiko Borisov, şi procurorul general - Ivan Geshev, acuzați că servesc interesele oligarhilor.

Un mic grup dintre ei blochează, la Blagoevgrad, la 120 de kilometri sud de Sofia, autostrada care leagă Sofia de frontiera cu Grecia, provocând blocaje în trafic.

Amintim, sâmbătă, circa 2.000 de oameni au demonstrat în centrul capitalei, într-un marş mult mai mic decât joia trecută, când aproximativ 25.000 de bulgari au manifestat mai multe ore în faţa Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei.

Manifestații au loc şi în alte oraşe, ca Stara Zagora, unde mii de oameni au vrut să blocheze autostrada care leagă Sofia de Marea Neagră, sau la Varna - port maritimă şi un important centru de vacanţă.

În cea mai săracă ţară din UE au început protestele la începutul lunii trecute, după ce a apărut un videoclip în care un politician de opoziţie este scos de poliţişti de pe o plajă publică, folosită ca proprietate privată de Ahmed Dogan - un controversat miliardar şi om politic.

Circa 60% dintre bulgari susţin acest protestul, iar 45% vor demisia premierului, arată un sondaj publicat duminică.