
Politică
Începutul sfârșitului pentru ultimul dictator al Europei? (The Guardian)
inceput_sfarsit_dictator_europa.jpg

Liderul de la Minsk, Alexandr Lukaşenko, considerat de mulți drept ultimul dictator al Europei, este supus unor presiuni fără precedent.
"Alexandr Lukaşenko este supus unor presiuni mai mari ca niciodată. În ultima săptămână, în Belarus au avut loc scene uimitoare: un miting al Opoziţiei, considerat cel mai mare de după destrămarea URSS; în plus, 33 de mercenari ruşi care ar fi fost trimişi să destabilieze ţara au fost arestaţi; iar Lukaşenko a recunoscut că este infectat cu noul coronavirus, după câteva luni în care a minimizat epidemia", comentează The Guardian în articolul intitulat "Este acesta începutul sfârşitului pentru ultimul dictator al Europei?".
Alexandr Lukaşenko se află la putere de 25 de ani. E foarte posibil să revendice victoria în scrutinul prezidențial din 9 august şi să rămână la putere. El este însă "în defensivă, confruntându-se cu o opoziţie energizată pe fondul disputelor dure cu Rusia, din cauza integrării economice şi cu Occidentul, din cauza situaţiei drepturilor omului. Este cel mai dificil moment al carierei sale", potrivit The Guardian.
"Pentru prima dată, Alexandr Lukaşenko luptă într-un război pe trei fronturi. Nu ştie spre ce să se îndrepte", afirmă Alexander Feduta, un analist politic, fost consilier al liderului bielorus, în anii 1990.
Tacticile de intimidare a Opoziției nu par să fi oprit protestele de stradă.
"Acţiunile au rolul de a speria cetăţenii, pentru a nu mai protesta. Dar, cu cât încearcă mai mult să îi sperie, cu atât efectul este invers. Acum, încearcă să convingă pe toată lumea că se va ordona deschiderea focului. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, va fi slăbit. Dar dacă vor fi trase focuri de armă, va urma moartea sa politică", e de părere Alexander Feduta.