Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hong Kong: Candidați pro-democrație ”descalificați” pentru alegerile legislative din septembrie

12 candidaturi ale mișcării pro democrație din Hong Kong pentru alegerile legislative din septembrie au fost descalificate de către puterea chineză centrală. Figura centrală din partea opoziției, Joshua Wong, candidat la aceste alegeri, face apel la menținerea „rezistenței”.

Opoziția va continua să riposteze la Hong Kong împotriva represiunii din partea puterii centrale chineze, a afirmat Joshua Wong, a doua zi zi după anularea celor 12 candidaturi la alegerile legislative, una dintre ele fiind chiar a sa.

„Rezistența noastră va continua și sperăm că toată lumea va rămâne de partea noastră în bătăliile ce urmează”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă cel care s-a aflat în fruntea „Mișcării umbrelelor” în 2014.

„Fraudă electorală scandaloasă”

Îmbrăcat cu un tricou pe care scria „Nu se poate să ne omoare pe toți”, militantul de 23 ani a criticat decizia de anulare a candidaturilor mai multor opozanți la alegerile legislative din septembrie.

„Este fără îndoială o perioadă de fraudă electorală, cea mai scandaloasă de până acum din istoria Hong Kongului”, a declarat cel căruia i s-a interzis de către autorități să se prezinte la alegerile locale din noiembrie, în decursul cărora tabăra pro democratică a triumfat.

Anularea acestor candidaturi este o ilustrare a intervenției operate de puterea centrală chineză în fosta colonie britanică, care ar fi trebuit să se bucure de autonomie până în 2047 în virtutea principiului „O țară, două sisteme”.

Un Consiliu legislativ sub egida Beijingului

Ca răspuns la protestele masive din 2019, fără precedent de la retrocedarea din 1997, Beijingul a impus la Hong Kong, la finalul lunii iunie, o lege controversată în ceea ce privește securitatea națională, lege denunțată de către tabăra pro democratică ca fiind un instrument legal pentru a elimina orice disidență.  

Autoritățile au informat săptămâna trecută că 12 candidați pro democratici că nu vor avea dreptul de a se prezenta la alegerile legislative din septembrie, invocând diferite motive, în special pozițiile pe care aceștia le-au ocupat în trecut.

Tabăra pro democratică spera că va capitaliza succesul înregistrat la alegerile locale din noiembrie trecut, pentru a obține, în premieră, o majoritate în Consiliul legislativ (Parlament).

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24