Europa Plus: Georgienii nu mai cred în propaganda Rusiei ...

lugar_laborator.jpg

Laboratorul de cercetări medicale Lugar, din Georgia, a devenit ținta propagandei rusești
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

*Turcia a adoptat, după aprinse discuții în Parlament, o lege care reglementează rețelele social media. Aceasta cere marilor companii să aibă un reprezentat de naționalitate turcă. * Propaganda rusească, care dă vina pe laboratorul georgian de la Lugar că ar răspândi coronavirus, a eșuat în Georgia * În Rusia, oamenii de știință au calculat când va veni al doilea val epidemic. * Moldovenii din diaspora au trimis mai multă valută acasă în perioada carantinei * O artistă cazacă a creat o pictură enormă, care înfățișează stepa, din .... pungi de platic aruncate * Un profesor azer analizează ce meserii vor dispărea din această țară în următorii 5 ani.

Legislația care prevede noi reglementări pentru social media în Turcia a fost adoptată de Parlament după dezbateri aprinse, comentează site-ul www.hurriyet.com.tr.

Iată câteva prevederi: „Un furnizor străin de rețele sociale care are o audiență zilnică de cel puțin un milion de utilizatori va atesta cel puțin o persoană ca reprezentant al Turciei. Informațiile de contact ale reprezentantului, (neapărat cetățean turc, n.r.), vor fi afișate pe site-ul web într-o manieră clară și ușor de accesat.”

În caz contrar, rețelele sociale pot plăti amenzi de până la 40 de milioane de lire turcești, adică 4,8 milioane de euro și nu își vor mai putea face publicitate pe teritoriul Turciei.

Legea prevede și „dreptul de a fi uitat”: la cererea celor ale căror drepturi personale sunt încălcate prin conținut publicat online, judecătorul poate decide că numele acestora nu vor mai fi legate de site-urile web în cauză. De asemenea, datele personale pe care cetățenii turci le dau companiilor online trebuie să fie păstrate în Turcia.

 

Cum eșuează propaganda rusă despre coronavirus în Georgia

„Nu este nimic nou faptul că laboratorul Lugar din Georgia, care ține de Centrul Național pentru Controlul Bolilor și Sănătate Publică, este una dintre principalele ținte ale propagandei ruse care răspândește informații false privind diverse comploturi ce ar fi puse la cale aici. Principalele mituri se referă la crearea de arme biologice, experimentele pe oameni și animale și faptul că centrul Lugar este sursa diferitelor boli,” scrie site-ul www.tabula.ge.    

„Sondajele de opinie publicate înainte de pandemia de coronavirus arătau că propaganda funcționa: „De exemplu, un sondaj realizat de NDI (Institutul Național pentru Deomocrație, n.r.) în aprilie 2019 arăta că aproximativ 40% din public nu știa dacă bolile chiar se răspânesc de la Lugar, în timp ce 20% din respondenți considerau centrul drept un focar de epidemii.”

„Opinia publică s-a schimbat în bine de la noua pandemie COVID-19. Ultimul sondaj NDI arată că 66% dintre respondenți consideră că laboratorul Lugar împiedică răspândirea coronavirusului. Doar 4% cred că, dimpotrivă, laboratorul contribuie la răspândirea virusului.”

 

Calcule matematice: când vine al doilea val al epidemiei în Rusia

„Al doilea val al epidemiei de coronavirus va fi cauzat de studenții care se întorc din vacanța de vară. Numărul de cazuri la Moscova și Sankt Petersburg ar putea crește cu 15-20%,” scrie site-ul www.rbc.ru care îl citează pe Alexei Borovkov, Prorectorul Departamentului de Proiecții al Universității Politehnice Petru cel Mare din Sankt Petersburg. Acesta conduce  grupul de lucru pentru predicție matematică vis-á-vis de COVID-19.

„Borovkov presupune că cel de-al doilea val nu va fi la fel de important ca în martie. Cu toate acestea, crede el, liderii universităților ar trebui să ia măsuri preventive, deoarece virusul SARS-CoV-2 cauzator de infecție reprezintă un pericol pentru profesori - persoanele de peste 65 de ani care fac parte din grupurile de risc”.

 

Moldovenii au trimis acasă mai multă valută în perioada carantinei

„Pandemia de coronavirus a dus, din martie, la închiderea economiilor în majoritatea țărilor în care moldovenii obișnuiesc să lucreze, la șomaj și dispariția multor locuri de muncă „informale” (de exemplu îngrijirea persoanelor vârstnice). Cu toate acestea, volumul transferurilor de remitențe (valută, n.r.) prin bănci, a crescut în R. Moldova,” scrie Europa Liberă Moldova.

În luna iunie, moldovenii au trimis cel mai mult. Doar prin intermediul băncilor, transferurile din iunie au depășit 143 de milioane de dolari, cu 42% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Din UE sunt cele mai multe și mai mari transferuri - 45% din totalul expedierilor. Defalcate pe țări, cele mai mari transferuri a venit din Israel, Rusia, Italia și Germania.”

De ce au crescut aceste transferuri? Iată răspunsul economistului Gheorghe Costandachi:

 „Prin majorarea consumului, necesității, motivației, cazuisticii de consum. Cei care au avut salarii în Republica Moldova le-au cheltuit în luna martie și de la mijlocul lui aprilie salariu n-au mai primit. Elevii au fost trimiși acasă, pensionarii oricum nu aveau, cei care mai trimiteau prin intermediul rutierelor (cash adus de călători, n.r.) bani n-au avut posibilitate... Și atunci au recurs la căile legale, adică la transferurile bancare. Mai ales în luna iunie remitențele au crescut cu 43% în raport cu aceeași perioadă din anul trecut.”

 

Pictură din pungi de plastic aruncate în Kazakhstan

Artista cazacă, Willow Suleimenova, a creat o imensă imagine folosind... pungi de plastic. Creația artistei a fost instalată în parcul „Zhetisou” din Astana (capitala țării, n.r.) Pentru realizarea lucrării au fost adunate timp de trei zile 4.000 de pungi de plastic din trei parcuri ale capitalei kazace, scrie publicația baq.kz.

"Crearea acestui obiect de artă a durat 3 zile și 10-12 ore. Când spunem Kazahstan, spunem în primul rând stepa de munte, iar eu am vrut să arăt cum sunt aruncate gunoaie în acestă stepă. M-am gândit timp de 2 doi ani cum să pun în practică ideea. Am folosit un pistol de lipit și lipici din silicon. Prin suprapunerea mai multor pungi, obțin culoarea de care am nevoie,” a adăugat ea.

 

Cele mai luminate creiere din știință merg în Armenia anul viitor

Armenia va găzdui anul viitor, în perioada 6-11 septembrie, a șasea ediție a Festivalului STARMUS, un festival de știință și artă care adună cele mai luminate minți din lume, așa cum descriu manifestarea chiar organizatorii.

Potrivit Armenpress, festivalul va aduce în Armenia oameni de știință, astronauți, laureați ai premiului Nobel și artiști de renume mondial. 

„Când m-am oferit să organizez următorul festival în Armenia, anul trecut, unii participanți au acceptat această ofertă cu mult entuziasm, iar unii, se pare, nu știau despre ce țară era vorba.  Membrii Consiliului pot fi siguri că acest festival va fi perfect organizat,” a declarat președintele Armeniei, Armen Sargsyan

 

Ce meserii nu se vor mai practica în Azerbaidjan în următorii 5 ani

Siteul www.baki-xeber.com scrie despre profesiile care nu vor mai exista în Azerbaidjan peste cinci ani. Analiza este făcută de Ilgar Oroudjov, președintele Societății tinerilor oameni de știință, postuniversitari și magistrați, doctor în filozofie în fizică și matematică. Omul de știință vorbește despre „existența celei de-a patra revoluții industriale și de tendințele continue de digitalizare în întreaga lume. Digitalizarea, utilizarea pe scară largă și aplicarea tehnologiei moderne fac ca anumite profesii să fie inutile.. Cred că știința materialelor, inginerie metalurgică, mecanică etc. nu vor mai putea concura pe piața muncii în următorii cinci ani.”

„Orujov a menționat că alegerea noilor specialități ar trebui făcută astfel încât oamenii să își poată găsi de lucru nu numai în Azerbaidjan, ci și pe piața mondială a muncii. Este greu să spui ceva concret despre crearea de noi specialități. Pentru că cerințele pieței locurilor de muncă se schimbă zi de zi și apar noi tehnologii. În general, va fi necesară instruirea personalului la intersecția ingineriei cu diferite alte  specialități.

 

O reședință de artă pentru copii la fabrica de dulceață din Lviv

Fabrica de dulceață din Lviv, Ucraina, transformată în spațiu artistic, găzduiește în perioada 25 august - 20 septembrie un proiect de artă cu numele „Sunt unde mă simt bine”.

„Ideea proiectului este de a oferi participanților o înțelegere a oportunităților locale din regiunea în care locuiesc și curajul de a folosi aceste oportunități, de a se simți liberi în diferite locuri și spații publice. Printre partenerii proiectului se numără școlile locale, o bibliotecă, o galerie de graffiti, un centru de afaceri și instituții artistice,” explică organizatorii.

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici

 
Revista presei de vecinătate, 3-9 august 2020