Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Igor Dodon, la Moscova, într-o vizită neanunțată în prealabil

poza_dodon.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele moldovean, Igor Dodon, a plecat, marți, la Moscova, într-o vizită neanunțată în prealabil. Într-un mesaj pe Facebook, șeful statului anunță că urmează să aibă întrevederi cu mai mulți oficiali ruși. Vizita lui Dodon vine după ce săptămâna trecuta s-a întâlnit cu liderul transnistrean, pe care l-a și numit ”președintele Transnistriei”, ceea ce a provocat proteste la Chișinău. La Moscova pot avea loc discuții legate și de viitorul scrutin prezidențial, din toamnă, din R.Moldova, cred unii lideri politici de la Chișinău.

Despre noua sa vizită la Moscova, președintele pro-rus, Igor Dodon, a anunțat chiar astăzi pe pagina sa de Facebook. Deși în alte cazuri o făcea din timp.”Întreprind o scurtă vizită de lucru la Moscova unde intenționez să mă întâlnesc cu oficiali ruși pentru a discuta aspecte legate de intensificarea și aprofundarea relațiilor de colaborare moldo-ruse în toate domeniile de interes comun”, afirmă Igor Dodon.

Potrivit șefului statului, în capitala Federației Ruse, urmează să discute ”cooperarea în domeniul economic, facilitarea exportului mărfurilor noastre pe piața rusă, reluarea negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului de circa 200 de milioane de euro, posibilitățile de susținere a diasporei moldovenești în Federația Rusă”.

Președintele pro-rus s-a văzut probabil nevoit să vină cu precizări legate de vizita neanunțată după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a scris pe pagina sa de Facebook că, șeful statului s-ar afla într-o vizită secretă la Moscova unde, de fapt, caută susținere pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

”Dodon urmează să-i convinga pe unii dintre curatorii săi de o eventuală victorie a sa în alegeri și despre necesitatea sprijinului din partea Moscovei. De fapt, curatorii sai știu mai multe despre eșecul său în alegeri. Ba mai mult, Dodon va cere un alt dosar penal fabricat împotriva mea. Ori, în țara noastră avem alte lucruri de făcut cu ce ar putea să se ocupe Dodon”, a scris Renato Usatii pe pagina sa de Facebook.

Să mai spunem că, vizita la Moscova are loc la o săptămână după ce, Igor Dodon l-a primit, la Reședința prezindențială pe liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski. După întrevederea pe care au avut-o cei doi, șeful statului l-a numit pe Vadim Krasnoselski, ”președintele Transnistriei”. Acest lucru a provocat indignare la Chișinău și proteste la Reședința prezidențială.

Iar liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a depus, luni, o sesizare la Procuratura Generală.”Încep săptămâna cu o sesizare la Procuratura Generală pe marginea actului imoral și anticonstituțional al președintelui Dodon de recunoaștere a lui Krasnoselskii drept președinte al unei bucăți din teritoriul Republicii Moldova, ocupat de forțele separatiste. Este o ilegalitate, un act de trădare de țară și un grav atentat la statul Republica Moldova, care potrivit art.1 din Constituție este un stat suveran și independent, unitar și indivizibil. Președintele Republicii Moldova trebuie să fie, conform art. 77 din Constituție, garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale, nu un trădător ordinar de țară”, susține liderul PPDA, Andrei Năstase.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita neanunțată în prealabil la Moscova a șefului statului, Igor Dodon