Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Executivul de la Madrid refuză să dezvăluie locul unde se află fostul monarh spaniol Juan Carlos I de Bourbon, cercetat pentru fraudă fiscală

juan.jpg

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Casa Regală spaniolă păstrează o tăcere absolută cu privire la plecarea fostului monarh Juan Carlos I și nu dezvăluie niciun indiciu cu privire la actuala reședință a acestuia. Nici executivul de la Madrid nu are o atitudine distinctă, iar premierul socialist, Pedro Sanchez, s-a exprimat cu multă prudență, refuzând să dea informații despre regele emerit reiterând „respectul absolut” față de deciziile Casei Regale.

Casa Regală spaniolă a publicat luni după-amiază un comunicat de presă în care dezvăluia conținutul unei scrisori pe care fostul monarh spaniol, Juan Carlos I de Bourbon, o adresa fiului său, Felipe al VI-lea, dezvăluindu-i intenția de a părăsi Spania pentru a-l elibera pe acesta de presiunea politică și mediatică la care este supus datorită „repercusiunilor publice pe care le-au generat anumite evenimente petrecute în viața sa personală”. Cum deja știm, aceste „evenimente petrecute în viața sa personală”, sunt nici mai mult nici mai puțin decât două investigații judiciare în care regele emerit al Spaniei este cercetat pentru diferite fraude fiscale atât în Spania, cât și în Elveția. 

Dar ceea ce este mai curios, atât în scrisoarea fostului monarh, cât și în comunicatul de marți al actualului rege, este că nu se face cunoscut niciun detaliu privitor la viitorul fostului șef al statului spaniol, nici măcar la țara sau locul în care își va stabili reședința, mai ales că prezența acestuia este necesară pentru a se putea continua cu gestiunea acestor anchete judiciare în care este implicat. 

Casa Regală spaniolă păstrează o tăcere absolută în această privință și nu dezvăluie niciun indiciu cu privire la actuala reședință a fostului monarh. Nici executivul de la Madrid nu are o atitudine distinctă, iar premierul socialist, Pedro Sanchez, s-a exprimat cu multă prudență, refuzând să dea informații despre plecarea lui Juan Carlos, reiterând cu multe eufemisme „respectul absolut” față de adeciziile Casei Regale deoarece, în esență, reprezintă „o distanțare față de un comportament neexemplar”. O atitudine criticată cu vehemență de Unidas Podemos, partenerii socialiștilor la guvernare, care o etichetează ca fiind, citez: „decepționantă” și „prea tolerantă față de fuga rușinoasă a fostului rege”.

Una peste alta, întrebarea obsesivă pe care și-o pune întreaga presă spaniolă este: „Unde se află don Juan Carlos de Bourbon?”

Adevărul este că în acest moment nimeni nu dispune de o informație sigură, dar jurnaliștii spanioli dezvăluie anumite scenarii conform cărora ar fi fost pregătită, plecare, fuga sau exilul regelui emerit.

Astfel, marți dimineață, cotidianul La Vanguardia venea cu detalii relevante privind plecarea lui Juan Carlos care, conform acestora,  ar fi părăsit duminică dimineața Madridul și ar fi înnoptat în Sangenjo, un mic oraș de pe coasta Galiției, unde își petrecea verile practicând sporturi nautice. De aici, luni dimineață ar fi trecut frontiera în Portugalia, după care ar fi luat un  avion din Porto pentru a zbura în Republica Dominicană.

Conform acelorași dezvăluiri, în Republica Dominicana Juan Carlos ar fi fost primit de Pepe Fanjul, un important om de afaceri cubanez care aparține unei bogate familii din America Latină care domină comerțul cu  zahăr în America Centrală

Dar ulterior acest scenariu a fost dezmințit de autoritățile dominicane care au infirmat sosirea fostului rege spaniol. 

Marți după-amiază, un alt cotidian spaniol venea cu o altă ipoteză conform căreia Juan Carlos nu ar fi ajuns chiar atât de departe și că s-ar afla în orașul portughez Cascais, unde și-a petrecut copilăria. Un oraș de coastă, situat la doar 30 de kilometri de Lisabona cu un ridicat nivel de trai, un renumit refugiu pentru membrii caselor regale, un oraș unde, de altfel, s-a refugiat și regele Carol al II-lea împreună cu Elena Lupescu. Scenariu mult mai probabil, ținând cont de starea precară de sănătate a fostului monarh care reclamă o atentă asistență medicală, ipoteză confirmată de altfel și de presa portugheză.

Dincolo de aceste informații vehiculate de presa spaniolă, ceea ce deocamdată se prezintă a fi o certitudine, fără să existe nicio confirmare oficială,  este că ieșirea din scenă a lui Juan Carlos I a fost pregătită cu câteva săptămâni în urmă împreuna cu actualul rege Felipe al VI-lea și ar fi primit sprijinul premierului Pedro Sanchez, iar luni, când informația a fost dată publicității, fostul monarh deja părăsise Spania.

 
Executivul de la Madrid refuză să dezvăluie locul unde se află fostul monarh spaniol Juan Carlos I de Bourbon, cercetat pentru fraudă fiscală