
Politică
Inaugurarea președintelui Andrzej Duda
andrei.jpg

Astăzi la ora 10.00, ora Varșoviei, în Sejm are loc inaugurarea președintelui Andrzej Duda în fața Adunării Naționale a Poloniei. Este cea de-a doua inaugurare a lui Duda, și deci, oficial începutul celui de-al doilea ciclu de guvernare a Partidului Lege și Justiție. Este un moment al bilanțului pentru mulți, dar și posibilitatea unui nou început în special pentru președintele Duda, care a și declarat că cel de-al doilea mandat ”va fi altfel”. Duda a câștigat în al doilea tur, acumulând 51% din voturi în fața lui Rafał Trzaskowski, sau la o diferență de doar 420.000 de voturi.
Există deja semnale că așteptările de la cel de-al doilea mandat al lui A. Duda sunt nu tocmai cele mai elevate, atât din partea opoziției, cât și a unei bune părți din societatea civilă, foarte activă în perioada protestelor (inclusiv) împotriva președintelui Duda în timpul primului mandat. La ceremonia de astăzi lipsesc importante nume din sfera politică poloneză, în special trebuie notată absența foștilor președinți Lech Wałęsa și Bronisław Komorowski, sau a unuia din principalii lideri ai Coaliției Civice, Grzegorz Schetyna. De asemenea, lipsesc mulți foști premieri, atât din rândul guvernelor Platformei Civice, cât și a guvernelor de stânga din prima parte a anilor 2000.
Poate cea mai notabilă absență este cea a principalului rival al lui Duda din campania pentru președinție, Rafał Trzaskowski care și el a acumulat peste 10 mln de voturi în cel de-al doilea tur. Trzaskowski trebuia să fie prezent la ceremonie, însă ulterior a declarat că nu se va afla în Varșovia în ziua inaugurării. Cu o săptămână în urmă cei doi rivali din campania pentru președinție au avut o întâlnire oficială numită ”meritorică”, acolo unde Trzaskowski printre altele i-a imputat lui Duda vicierea procesului electoral în special cu ajutorul mediilor de stat. Dacă acea întâlnire s-a vrut a fi o încercare de reconciliere politică, atunci astăzi prin absența lui Trzaskowski am obținut un răspuns definitiv: divizarea pronunțată din politica și societatea poloneză cel mai probabil va continua.
În general, motivul invocat la unison de cei intenționat absenți este încălcarea sistematica a constituției de către A. Duda pe durata primului său mandat, în special prin faptul că a ratificat practic orice lege adoptată de Partidul Lege și Justiție în ceea ce s-a numit ”reforma statului de drept”. De aici i se trage președintelui Duda apelativul de ”notar suprem” al Partidului Lege și Justiție.
Astăzi începe scrierea unei noi pagini în istoria Poloniei, iar totul va începe de la discursul președintelui din Parlament. Există două mari scenarii pentru următorii cinci ani. Primul, ar porni de la adjudecarea de către Duda a unui rol independent față de partidul care l-a susținut până în prezent, promovarea unei politici echidistante și finalmente formarea unui pol de putere autonom în stat. De asemenea, președintelui i-ar reveni sarcina unui dialog autentic deschis cu societatea civilă, inclusiv angrenarea constructivă a acesteia în proiecte inițiate de președinte, și invers identificarea unor compromisuri pe teme grele care divizează societatea poloneză de mulți ani. Ca să menționez doar câteva: legea asupra avortului, rolul Biserici Catolice și statul secular, apărarea drepturilor minorității LGBT, libertatea de exprimare și libertatea media, iar lista poate continua. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple și pe durata primului mandat, însă se știe deja că Duda a fost un adept convins al așa-numitei ”bunei schimbări” promovate de Jarosław Kaczyński și partidul său. Al doilea scenariu, ar consta în continuarea aceleiași linii adoptate începând cu 2015. Duda și-ar asuma un rol deja cunoscut, datorită căruia a și fost supranumit ”fața blândă a regimului construit de Partidul Lege și Justiție”. Așadar astăzi începe scrierea noii pagini în istoria Poloniei, iar Andrzej Duda primește dreptul de a scrie prima frază.