
Politică
Războiul comercial dintre SUA și China. Etapa TikTok
tiktok.png

A existat momentul Huawei în conflitul diplomatico-comercial între China și SUA. De acum urmează un moment Tik Tok. Bătălia cu privire la viitorul rețelei sociale populare pentru tinerii de origine chineză pe teritoriu american marchează încă o etapă în degradarea relațiilor dintre cele două superputeri mondiale.
Este adevărat că anumite aspecte din trecut par că s-ar repeta. Donald Trump a creat la finalul anului 2018 din compania Huawei imaginea inamicului public număr 1 al Washingtonului. Trump a tot repetat cât de amenințătoare era această companie chineză gigant pentru „securitatea națională americană”. Președintele american și anturajul său au recurs la aceeași retorică pentru a amenința cu „interzicerea rețelei Tik Tok în SUA” până la 15 septembrie, cu excepția cazului în care Microsoft- sau o altă „companie americană”- cumpără activitatea rețelei Tik Tok în SUA.
Peter Navarro, consilierul pentru comerț al lui Donald Trump, spune că „mamele copiilor americani ar trebui să se îngrijoreze la gândul că Partidul comunist știe unde să-i găsească pe copii lor”.
Dar această similitudine nu este decât aparentă, ofensiva anti-TikTok a lui Trump constituie de fapt o escaladare a conflictului cu Beijingul.
Un caz puțin diferit
Cruciada americană împotriva Huawei se fondează în mare măsură pe presupusele sale legături cu armata chineză. Așadar a fost ușor ca gigantul electronic să fie pus în rolul calului troian al militarilor chinezi care spionează toată lumea.
În ceea ce privește TikTok, lucrurile stau diferit. Doar simpla cetățenie chineză este un reper suficient pentru Donald Trump. Rețeaua socială a depus degeaba eforturi importante pentru a se integra în spațiul american. Numai unui fost membru al conducerii companiei Disney la conducerea rețelei Tik Tok din SUA a fost un gest semnificativ în acest sens.
Washington trimite așadar un mesaj clar Beijingului: SUA vor face tot ce se poate pentru „a împiedica campionul chinez al Internetului să se impună pe teritoriul american, chiar dacă a reușit acest lucru la nivel internațional folosind mijloace dubioase”, subliniează Wall Street Journal.
Beijingul s-a convins în final că tot ceea ce contează pentru SUA este să elimine concurența dintre întreprinderile chineze și cele americane în domeniul tehnologic”, anunță mai departe cotidianul american.
Cine este patronul?
Donald Trump a acceptat în final ca Microsoft să cumpere activitatea Tik Tok în SUA. „Un procent substanțial al prețului de vânzare va trebui să fie restituit Trezoreriei publice pentru că noi facem această tranzacție posibilă”, a declarat acesta, stârnind furie și neîncredere din partea unor ziare. „Este capitalism de gangster”, a scris pe Twitter, site-ul liberal de informare The Intellectualist, în timp ce site-ul Axios crede că procedeul este „foarte aproape de delapidarea fondurilor”.
Marea majoritate a reacțiilor denotă regretul față de atitudinea lui Donald Trump, comparat cu un șantajist în ceea ce privește Microsoft. Această revendicare, atât de inedită din partea unui șef de stat, nu reprezintă decât un mod prin care președintele american arată cine e șeful.
Mai întâi la nivel național: „Președintele se comportă ca și cum ar fi directorul întreprinderii, spunând că nu se poate face o tranzacție importantă fără acordul lui și fără să obțină și el un beneficiu”, susține New York Times.
Pe scena internațională, Donald Trump vrea să umilească Beijingul în acest fel. Nu doar că vrea să forțeze China să renunțe la prima sa aplicație de Internet care s-a răspândit masiv la nivel internațional, dar în plus vrea să dea de înțeles că acest lucru îi va aduce niște bani. „Unul dintre motivele pentru care s-a opus inițial cumpărării platformei Tik Tok de către Microsoft este pentru că nu dorește ca această tranzacție să aducă și mai mulți bani Beijingului”, afirmă Financial Times.
O provocare prea mare?
Nu este surprinzător în aceste circumstanțe faptul că ofensiva anti-TikTok nu a fost deloc agreată de China. „Nu mai politizați chestiunile comerciale, nu mai abuzați de conceptul de securitate națională și nu mai practicați discriminarea (în ceea ce privește întreprinderile chineze)”, a răspuns Ministrul de Comerț al Chinei. Presa oficială a fost și mai incisivă, calificând Washingtonul drept „laș”. Global Times a perceput această situație ca pe un refuz de a practica o competiție comercială cinstită cu întreprinderile chineze.
Dar dincolo de indignări, Global Times recunoaște faptul că, de acestă dată, China dispune de unele mijloace pentru a răspunde în fața SUA. Cea mai mare parte din rețelele sociale americane- Facebook, Twitter sau chiar YouTube- sunt deja interzise în China.
A rămas doar Apple. Pe rețelele sociale chineze, internauții au început să solicite autorităților să cumpere toate activitățile pe care compania americană le are în China. „Dar având în vedere cotarea la bursă a companiei Apple, acest lucru ar risca să coste foarte scump Beijingul”, menționează John Gruber, unul dintre cei mai mari specialiști în Apple. China va trebui așadar să găsească altceva decât strategia obișnuită de a răspunde „cu aceeași monedă” la fiecare sancțiune americană. Cu riscul că va înrăutăți și mai mult situația.
Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24