Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inaugurarea celui de al doilea mandat al președintelui Polonei Andrzej Duda

duda.jpg

A doua inaugurare a președintelui Polonei Andrzej Duda.
A doua inaugurare a președintelui Polonei Andrzej Duda
Sursa imaginii: 
Facebook/ Andrzej Duda

Al doilea mandat al președintelui Poloniei a intrat în vigoare oficial după jurământul depus ieri în Parlament. Pe parcursul întregii zile Andrzej Duda a preluat toate instrumentele oficiale ale puterii prezidențiale, inclusiv conducerea forțelor armate și a participat la o liturghie oficială numită în tradiția poloneză ”Pentru Țara Mamă și Președinte”. Nu putea să nu producă ecou discursul de inaugurare al președintelui polonez care ar trebui să marcheze direcția unor teme/dosare importante pentru politica poloneză.

Cu cinci ani în urmă, în timpul rostirii primului discurs de inaugurare, Andrzej Duda promitea în repetate rânduri că ”va fi un președinte cu convingeri statornice” (niezłomny). Ei bine, spre finalul primului mandat, cu numai două săptămâni înainte de rostirea celui de-al doilea discurs de inaugurare, președintele polonez a promis că va fi „un altfel de președinte” decât în primul mandat. Astăzi suntem în a doua zi a celui de-al doilea mandat și tot ce putem face deocamdată e să comparăm cele două discursuri, și să ne raportăm la bilanțul primilor cinci ani de aflare în scaunul prezidențial. 
 
În comparație cu programul prezentat în timpul primului discurs din 2015, cel de ieri a fost vizibil mai modest în special în ce privește politica externă a Poloniei și mult mai centrat pe ”problemele polonezilor” așa cum le percepe președintele reinvestit Andrzej Duda. Duda și-a început discursul prin a afirma că ”astăzi democrația în Polonia este mai puternică ca niciodată”, și a ținut să aducă tribut în discursul oficial, la fel ca acum 5 ani, mentorului său, fostul președinte Lech Kaczyński care a murit în catastrofa de la Smolenk în 2010. Duda a accentuat în așa mod rolul continuității ideologice în percepțiile sale despre lumea politicului polonez. 
 
În același timp, puținii deputați și senatori din opoziție care erau prezenți la jurământul de investire au ridicat sus demonstrativ și în tăcere constituția Poloniei. Întâmplător sau nu, coperta constituției este de culoare roșie, ceea ce a fost interpretat și ca un cartonaș roșu, simbolic, demonstrat poate nu numai președintelui proaspăt reinvestit, dar și întregului aparat politic guvernamental sub Partidul Lege și Justiție. Evident acesta a fost un gest de blam politic la adresa președintelui pentru demantelarea echilibrului în sistemul de justiție și a statului de drept pe durata primului mandat. De asemenea, o parte din deputații din opoziție au purtat demonstrativ măști de protecție în culorile curcubeului, și acesta fiind un gest de protest împotriva limbajului urii și a ceea ce A. Duda a numit defăimător în campania electorală ”ideologia LGBT”.
 
Reieșind din discursul oficial de investire, programul lui Andrzej Duda se va axa pe cinci piloni: (1) familia (cu aluzie la valorile așa-numit tradiționale), (2) securitatea (în sensul larg al conceptului de securitate, inclusiv securitatea demografică), (3) domeniul muncii, cu accent pe piața muncii și combaterea șomajului, (4) investițiile în economie și (5) demnitatea națională cu aluzie la dosarele istorice care au revenit ciclic pe agenda publică poloneză în ultimii ani. Notabil a fost faptul că A. Duda s-a referit direct la un stat vecin în discursul de inaugurare, și anume la Ucraina, și necesitatea apărării integrității teritoriale a vecinului din est. În egală măsură, în contextul atragerii investițiilor, președintele polonez a pus în evidența platforma Inițiativei Celor Trei Mări și Fondul ICTM creat cu un an în urmă. 
 
Acesta ar fi scriptul oficial, însă știm că în politica practică lucrurile pot fi flexibile și interpretabile. Neîndoielnic, în fața lui Duda stă o sarcină foarte grea: aceea de a ieși de sub tutela partidului de guvernare și a liderului Jarosław Kaczyński. Nu știm în prezent dacă și președintele proaspăt reinvestit își dorește acest lucru. Cert este că la dispoziția lui Duda stă o re-legitimare în cea mai înaltă funcție în stat cu un număr record de voturi – aproape 10 mln și jumătate  -, o administrație prezidențială ce numără 400 de înalți funcționari publici, și prerogativa de a-și opune vetoul atunci când va considera necesar. În precedentul mandat, vetoul președintelui Duda a fost un instrument cvasi-inexistent, iar în termeni de inițiative prezidențiale cu consecințe practice, acestea au fost două la număr și ambele au sfârșit prin eșec. Prima a fost referendumul pentru modificarea constituției, iar cea de-a doua a fost schimbarea conducerii televiziunii de stat. De fiecare dată propriul partid, adică Partidul Lege și Justiție, s-a opus cu succes puținelor inițiative ale președintelui Duda. 
 
 
Corespondentul RFI Octavian Milewski despre a doua inaugurare a președintelui Polonei Andrzej Duda