Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avocatul Poporului atacă la Curtea Constituțională legea carantinei

weber_orban.jpg

Premierul Ludovic Orban și Avocatul Poporului, Renate Weber
Premierul Ludovic Orban și Avocatul Poporului, Renate Weber
Sursa imaginii: 
Facebook

Renate Weber a anunțat vineri că a atacat la CC a României doua dintre articolele din noua lege a carantinei, referitoare la izolarea într-o unitate sanitară sau la locație alternativă atașată unității sanitare.

În sesizarea Avocatului Poporului se arată că „Soluția legilativă referitoare izolarea într-o unitate sanitară sau la locație alternativă atașată unității sanitare este constituțională, prin raportare la considerentele Deciziei 458/2020, numai în măsura în care acest tip de izolare se impune ca măsură de ultim resort, după ce toate celelate măsuri, de o severitate mai scăzută, au fost epuizate”.

Premierul Ludovic Orban a declarat, tot vineri, referindu-se la sesizarea Avocatului Poporului, că „persistența asta” i se pare că este „un atac împotriva drepturilor fundamentale ale României”.

Persistența asta în a ataca legi fundamentale care permit guvernului și autorităților sanitare să se lupte împotriva epidemiei mie îmi pare deja un atac împotriva drepturilor fundamentale ale României”, a declarat la începutul ședinței de guvern Ludovic Orban.

El a reamintit și de cele trei săptămâni de vid legislativ în privința carantinei și a izolării.

După ce trei săptămâni nu am avut nicio posibilitate de a lua măsuri de tratare sub supraveghere medicală, de izolare sau carantinare a pacienților diagnosticați ca fiind pozitivi, mii de cetățeni, nu am avut posibilitatera de a lua nicio măsură pentru a putea izola persoanele de conctact ale feicărei persoane diagnosticate pozitiv, Avocatul Poporului recidivează și atacă și o lege adoptată de Parlament în urma deciziei CCR, la sesizarea tot a Avocatului Poporului. Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcție pe care nu o înțeleg”, a adăugat Ludovic Orban.