Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța și Germania au ieșit din discuțiile privind reforma Organizației Mondiale a Sănătații

merkel_macron.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Cele două mari puteri economice europene sunt supărate fiindcă Statele Unite ale Americii vor să conducă negocierele.

Nimeni nu vrea să fie târât într-un proces de reformă şi să primească o schiţă din partea unei ţări care tocmai a plecat din OMS”, a declarat un oficial european, pentru Reuters.

Decizia celor două ţări ar însemna un pas înapoi pentru Donald Trump , fiindcă Washingtonul, care deţine preşedinţia rotativă a G7, a sperat să emită în septembrie o foaie de parcurs pentru o reformare amplă a OMS, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale americane.

La sfârşitul lunii mai, Donald Trump a anunţat că Statele Unite vor încheia relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din cauza ineficienţei acesteia în gestionarea pandemiei.

Totodată, preşedintele american a spus că OMS este prea apropiată de China, acuzaţiile fiind respinse de Organizaţie.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a refuzat să comenteze situaţia, dar a adăugat că Regatul Unit susţine OMS şi cere o reformă a organizaţiei „pentru a-i fi asigurată flexibilitatea şi capacitatea de reacţie”.

Unii europeni consideră că atitudinea lui Trump faţă de OMS reprezintă o tentativă de a distrage atenţia de la gestionarea epidemiei, înainte de alegerile prezidenţiale americane.

În plus, legăturile Berlinului cu Washingtonul au fost tensionate de decizia anunţată americanilor de a retrage mii de soldaţi din Germania.