Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele moldovean l-a felicitat pe Lukașenko. Deputat PAS: ”Dodon a felicitat un dictator cu fraudarea alegerilor”

dodon_lukasenko.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele moldovean, Igor Dodon, i-a transmis un mesaj de felicitare omologului său din Belarus, Alexandr Lukașenko, cu ”ocazia victoriei în cadrul alegerilor prezidențiale”. Printre cei care l-au felicitat pe Lukașenko este și președintele rus, Vladimir Putin, dar și liderul chinez, Xi Jinping. Asta pe fondul protestelor masive din Belarus, unde opoziția nu recunoaște rezultatele scrutinului. La Chișinău, unii deputați din opoziție spun că, de fapt, Dodon a felicitat ”un dictator cu fraudarea alegerilor”.

În mesajul de felicitare transmis liderului de la Minsk, Alexandr Lukașenko, considerat de mulți drept ultimul dictator al Europei, președintele pro-rus, Igor Dodon susține că ”din numele poporului moldovenesc și al meu personal, îi doresc succese remarcabile în realizarea scopurilor propuse în beneficiul Republicii Belarus”.

În plus, șeful statului s-a arătat convins că ”dialogul productiv și cooperarea strânsă dintre Republica Moldova și Republica Belarus în diverse domenii, vor contribui la consolidarea relațiilor dintre țările și popoarele noastre”.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, spune la RFI că șeful statului a felicitat un dictator cu fraudarea scrutinului.”Poporul belarus probabil nu a avut parte niciodată de alegeri libere sau de o țară liberă. Cetățenii merită asta, la fel ca și noi în Moldova. Spre deosebire de mulți cetățeni din Belarus, oamenii noștri știu ce e aia o țară liberă și, pe 1 noiembrie, când avem alegeri prezidențiale, și-o vor apăra dând jos un impostor pe nume Igor Dodon”, afirmă deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Totodată, parlamentarul de la Chișinău a precizat astăzi că Dodon nu va fi niciodată nici măcar Lukașenko. ”Pentru că este o diferență imensă dintre un dictator și o cârpă de podele”. Asta în contextul în care Dodon, aflat recent într-o vizită de lucru la Moscova, s-a întâlnit cu Dmitri Kozak, șeful-adjunct al Administrației prezidențiale și reprezentant special al președintelui rus pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, iar cu Putin, însă, Dodon nu a avut nici o întrevedere.

”Lukașenko nu va merge să se închine și să-i raporteze lui Kozak. Kozak e adjunctul administrației prezidențiale. Asta cum ar fi adjunctul șefului de cabinet al lui Dodon. Dodon a mers măcar la Kozak, dacă nu l-a primit Putin. Măcar o mână, dar trebuie de pupat la Moscova. Măcar și a paznicului de la Kremlin. Lukașenko va merge de la egal la egal la discuții cu Putin. Sau nu va merge deloc. Și nu se va închina intereselor Rusiei. De exemplu, nu va băga țara într-un împrumut înrobitor cu condiții dezastruoase”. ”Și eu nu sunt nici pe aproape fan Lukașenko. Poți să-l învinuiești pe liderul de la Minsk de multe, dar nu de faptul că e fricos sau nevertebrat. Aceste caracteristici sunt rezervate pentru oameni întâmplători ca Dodon”, conchide deputatul PAS.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre mesajul de felicitare al lui Igor Dodon, adresat liderului de la Minsk, Alexandr Lukașenko