Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Migranții "trebuie opriți prin lege" să vină prin Canalul Mânecii

migrantii_canal.jpg

Migranți în Canalul Mânecii
Sursa imaginii: 
PA

Regatul Unit trebuie să ia în considerare modificările legilor azilului politic pentru a descuraja migranții să vină prin Canalul Mânecii, a spus premierul Boris Johnson. Peste 4.000 de migranți au traversat cu succes Canalul Mânecii până acum în acest an.

Premierul Johnson a declarat că în prezent este "foarte, foarte dificil” să fie respinse legal persoanele care sosesc în Marea Britanie din Franța folosind bărci mici.

El s-a angajat să colaboreze cu autoritățile franceze pentru a descuraja oamenii să efectueze "călătoria” periculoasă pe mare.

Dar premierul Johnson a adăugat că Marea Britanie trebuie să examineze "panoplia legilor pe care un imigrant ilegal le are la dispoziție, care le permit să rămână aici".

Luni, Ministerul Apărării a declarat că a trimis un avion de transport Atlas pentru a ajuta Poliția de Frontieră să localizeze bărci mici care încearcă să traverseze Canalul.

Cabinetul premierului a declarat că Poliția de Frontieră examinează o "gamă de opțiuni”, pentru a opri bărcile care intră în apele britanice.

Legislația UE

În prezent, Marea Britanie urmează legislația Uniunii Europene privind azilul în timpul perioadei sale de tranziție post-Brexit de 11 luni, după ieșirea din UE pe 31 ianuarie.

Migranți în barcă pneumatică
Migranții trec Canalul Mânecii în ambarcațiuni mici
Sursa imaginii: 

Aceasta include așa-numitul regulament Dublin, care prevede că cererea de azil a unei persoane poate fi transferată către primul stat membru în care a intrat.

Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că Marea Britanie dorește să înlocuiască regulamentul "inflexibil și rigid” cu un nou acord privind returnările de migranți după 31 decembrie.

El a adăugat că normele actuale de la Dublin, care pun o limită de timp pentru transferuri, ar putea fi "abuzate atât de migranți, cât și de avocații lor pentru a împiedica respingerea celor care nu au dreptul de a fi aici”.

"Franța este o țară sigură. De aceea, împărtășesc furia și frustrările publicului. Situația actuală este intolerabilă ”, a declarat Chris Philip, secretarul de stat pentru imigrație.

Acesta va fi mesajul transmis de politicianul britanic colegilor săi francezi în cadrul ședinței de urgență convocată marți la Paris, în cadrul căreia se va discuta despre o creștere a numărului de patrule de poliție de-a lungul plajelor din departamentul Pas-de-Calais.

Potrivit informațiilor neconfirmate, Parisul ar solicita de la Londra un supliment de 30 de milioane de lire sterline (33,3 milioane de euro) pentru a finanța înăsprirea controalelor, scrie publicația Le Point. 

UK - magnet pentru migranți

De la demolarea renumitei "Jungle” în urmă cu aproape patru ani, autoritățile franceze au reușit să oprească formarea altor tabere de migranți pe proporții. Dar migranții, marea majoritate proveniși din Asia și Africa, încă mai ajung la Calais; sunt doar mai risipiți.


Demolarea "junglei" de la Calais a avut loc în 2016
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Măsuri mai stricte de securitate - inclusiv un zid construit de-a lungul autostrăzii cu finanțare din Marea Britanie - au făcut mai dificilă pentru migranți infiltrarea pe camioane TIR în Franța.

Dar asta i-a determinat pe contrabandiștii să apeleze tot mai mult la utilizarea metodei extrem de riscante a bărcilor mici.

În 2003 a fost semnat Tratatul franco-britanic de la Le Touquet, care a "mutat” în mod eficient frontiera Marii Britanii la Calais (și frontiera franceză la Dover) pentru a permite efectuarea controalelor.

Dar geografia nu poate fi schimbată, iar Calais rămâne un magnet, deoarece se află la doar 32 de kilometri de Marea Britanie - într-o zi senină de la Dover, puteți vedea farurile de coastă franceze în cealaltă parte a mării.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ