Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În Hong Kong ”se lasă noaptea”: Prima lună sub legea chineză a securității

Adolescentul Tony Chung se plimba în apropierea unui mall, când polițiștii din noua unitate de securitate națională din Hong Kong s-au năpustit asupra lui, în scara unei clădiri din apropiere, și au încercat să-i scaneze fața pentru a-i debloca telefonul.

Presupusa infracțiune a lui Chung a fost că a scris comentarii pe rețelele de socializare care ”puneau în pericol securitatea națională”.  Patru studenți- inclusiv o tânără de 16 ani – au fost reținuți  pentru aceeași infracțiune în aceeași zi.

Arestările au fost făcute pe baza unei noi legi impuse de Beijing la Hong Kong la sfârșitul lunii iunie, care schimbă radical regulile în această regiune cunoscută până acum ca un prosper centru de afaceri.

Chung descrie legea în termeni conciși: "Cred că noaptea tocmai a căzut pe Hong Kong", a declarat tânărul de 19 ani pentru AFP după eliberarea pe cauțiune, ancheta fiind în curs.

Un cutremur politic a lovit fosta colonie britanică de când legea de securitate națională a intrat în vigoare la 30 iunie.

În cadrul acordului din 1997 cu Londra, Beijingul a fost de acord să lase Hong Kongul să păstreze anumite libertăți și o anumită autonomie până în 2047, menite să ajute la transformarea sa într-un centru financiar de talie mondială. Legea securității - un răspuns la protestele pro-democrație uriașe și deseori violente de anul trecut - a încălcat această promisiune.

Săptămâna trecută, Statele Unite au aplicat sancțiuni oficialilor chinezi și celor din Hong Kong, inclusiv liderului orașului, Carrie Lam.

 

„O a doua predare”

În ciuda asigurărilor că legea va viza doar o „minoritate extremă”, anumite opinii politice pașnice au devenit ilegale peste noapte, iar titlurile de pe prima pagina a ziarelor vorbesc despre asta aproape zilnic.

"Schimbarea de peste noapte a fost atât de dramatică și atât de severă, încât s-a simțit ca o a doua predare," a declarat pentru AFP, Antony Dapiran, un avocat din Hong Kong, care a scris cărți despre politica orașului.

"Nu cred că cineva se aștepta ca legea să fie atât de cuprinzătoare pe cât s-a dovedit a fi, sau că va fi exercitată imediat într-un mod atât de draconic, astfel încât un comportament acceptat anterior să devină o inegalitate peste noapte."

Legea este incompatibilă cu legislația din Hong Kong - conținutul său a fost secret până în momentul în care a fost adoptată - și a eliminat practic diferențele dintre puterea judecătorească de pe continent și cea independentă din Hong Kong.

China și-a revendicat jurisdicția pentru anumite cazuri grave și a permis agenților săi de securitate să lucreze pentru prima dată în oraș, mutându-se într-un hotel de lux rechiziționat.

Oficial, legea vizează subversiunea, secesiunea, terorismul și colaborarea cu puterile străine.

Dar, la fel ca legile similare de pe continent, folosite pentru a zdrobi disidența, definițiile sunt vagi.

Incitarea la ură împotriva guvernului, la susținerea sancțiunilor străine și la perturbarea funcționării guvernului  din Hong Kong, toate sunt considerate infracțiuni de securitate națională, iar Beijingul și-a revendicat dreptul de a judeca orice persoană, oriunde s-ar afle în lume.

Locuitorii din Hong Kong nu au trebuit să aștepte mult pentru a vedea cum poate fi aplicată legea.

Primele arestări au avut loc la 1 iulie, dată marcată de aniversarea predării Hong Kong-ului. Au fost arestate în principal persoanele care dețineau pancarte sau alte obiecte cu sloganuri pro-independență.

Un om care se îndrepta cu motocicleta spre poliție în timp ce flutura un steag al independenței a fost primul acuzat - de terorism și secesiune.

Legea a fost resimțită în multe alte moduri.

Școlile și bibliotecile au scos cărți care acum încalcă noua lege. Picturile referitoare la proteste au dispărut de pe străzi și din restaurante. Profesorilor li s-a cerut să nu discute despre politică în sălile de clasă.

Poliția locală a primit instrumente de supraveghere avansate - fără să fie nevoie de aprobarea unei instanțe - și ordine de a opri conexiunea la internet.

Luni, Jimmy Lai - un magnat al presei locale și unul dintre cei mai înfocați critici ai Beijing-ului - a fost arestat în conformitate cu noua lege, împreună cu alte șase persoane, acuzat că a colaborat cu puterile străine.

 

Represiune politică

Legea permite practic reprimarea politicienilor pro-democrație. În iulie, autoritățile au anunțat că 12 candidați potențiali ai forțelor pro-democratice, nu vor putea să participe la viitoarele alegeri locale. Aceștia au fost înlăturați pentru că au avut puncte de vedere politice ”inacceptabile”, cum ar fi organizarea campaniilor pentru blocarea legii securității naționale.

Guvernatorul orașului, Carrie Lam, a amânat ulterior alegerile cu un an, invocând o creștere bruscă a cazurilor de coronavirus.

Trei universitari de seamă și critici guvernamentali și-au pierdut locurile de muncă.

Mass-media a început să aibă probleme cu viza, inclusiv The New York Times, care a anunțat că va muta o parte din studioul de știri din Asia în Coreea de Sud.

Gwyneth Ho, unul dintre candidații descalificați, a descris suprimarea libertăților legii securității drept „evidentă și rapidă”. "Acum suntem pe un teritoriu neexplorat", a spus ea pentru AFP.

Cu toate acestea, Ho rămâne optimistă. „Spiritul de luptă al oamenilor este încă acolo, gata să izbucnească", a spus ea. „Oamenii din Hong Kong nu s-au predat”.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr