Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Putin anunță înregistrarea în Rusia a primului vaccin anti-Covid din lume

putin.jpg

Președintele Vladimir Putin în biroul său de lucru de la Kremlin
Image source: 
kremlin.ru

Rusia a reuşit să devină prima ţară din lume care înregistrează un vaccin împotriva noului coronavirus, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, afirmând că una din fiicele sale şi l-a injectat, potrivit Reuters, EFE şi AFP preluate de Agerpres.

”În această dimineaţă, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat pentru prima oară în lume”, a declarat Putin, în cadrul unei reuniuni a guvernului, asigurând că vaccinul rusesc este eficient, a trecut toate testele necesare şi permite obţinerea unei 'imunităţi durabile' la Covid-19.

”Una dintre fiicele mele şi-a făcut acest vaccin, aşa că, din această perspectivă, a luat parte la experimente”, a declarat Putin, potrivit agenţiei de presă Interfax, adăugând că fata ”a făcut puţină temperatură, 38 de grade Celsius, dar... asta este”, notează Reuters.

Recent, oameni de ştiinţă străini şi-au exprimat preocuparea faţă de viteza dezvoltării unui astfel de vaccin, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel la respectarea 'liniilor directoare şi directivelor clare' în materie de elaborare a unui astfel de produs.

Acest vaccin va fi pus în circulaţie de la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului naţional al medicamentului de pe lângă Ministerul Sănătăţii din Rusia, consultat de agenţiile de presă ruse.

Rusia a asigurat în ultimele săptămâni viitoarea producţie de doze de vaccinuri împotriva noului coronavirus, care va fi de ”câteva milioane” de la începutul anului viitor.

OMS a reacţionat susţinând respectarea protocoalelor şi reglementărilor în vigoare în dezvoltarea unui vaccin anti-Covid-19.

Rusia lucrează de mai multe luni, ca multe alte ţări din lume, la mai multe proiecte de vaccinuri împotriva COVID-19. Cel dezvoltat de centrul Gamaleia a fost realizat în colaborare cu Ministerul Apărării.