Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armand Goșu: În Belarus e un fel de răscoală populară, dar nu există o Opoziție politică reală

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Situația din Belarus poate fi descrisă ca o răscoală populară, declară la RFI Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic și conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

Mii de oameni au fost arestați în urma reprimării protestelor de stradă din Belarus, după realegerea lui Alexandr Lukașenko în funcția de președinte.

Considerat de unii drept ultimul dictator al Europei și aflat la putere de 26 de ani, acesta a obținut 80% din voturi, într-un scrutin marcat de puternice acuzații de fraudă.

Între timp, principala rivală a lui Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, a plecat în Lituania, unde se află în siguranță.

Armand Goșu precizează că în Belarus nu există o Opoziție politică reală, care să poată prelua puterea în acest moment: ”Nu există Opoziție politică adevărată. Pur și simplu, Tihanovskaia a ocupat un loc gol pe scenă. Ea a plecat în Lituania, tocmai a ieșit un video de un minut și 40 de secunde, s-a filmat, e o declarație foarte tristă, de fapt, care sugerează că ea a fost șantajată cu viața copiilor ei (...) și mai este și o altă declarație a unei persoane din anturajul ei imediat, rămasă la Minsk, care spune că această plecare în Lituania a fost organizată de autorități. Deci odată ce acest simbol a fost scos din scenă, rămâne de văzut dacă populația va mai ieși în număr mare la proteste. Cert este că nu avem o Opoziție reală politică în Belarus, pregătită să ia puterea. Nici în timpul campaniei electorale nu a apărut această Opoziție, spre deosebire de Ucraina și chiar de Rusia, nu ai oligarhi, să spun, cineva care să finanțeze partide politice, asociații, să pregătească oameni capabili să vină să ia puterea”.

Armand Goșu spune că situația actuală din Belarus ”e un fel de răscoală populară împotriva unui lider politic care de 26 de ani conduce cu mână de fier Belarusul. Dacă acum 20 de ani putem accepta că el răspundea necesităților poporului din Belarus, ei bine, astăzi, prezența lui în fruntea țării e desuetă, el nu mai răspunde în nici un fel agendei reale a țării și a cetățenilor ei”.

 
Armand Goșu, despre protestele din Belarus, după realegerea lui Alexandr Lukașenko în funcția de președinte