Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Fota: Asistăm la prăbușirea Libanului ca țară. Occidentul trebuie să gândească strategic

iulian_fota_prabusire_liban_occident_strategic.jpg

Un bărbat ține pe umăr drapelul Libanului, lângă zona exploziei din portul Beirut (Sursa: AP Photo/Hussein Malla/MEDIAFAX Foto)
Un bărbat ține pe umăr drapelul Libanului, lângă zona exploziei din portul Beirut (Sursa: AP Photo/Hussein Malla/MEDIAFAX Foto)

Evenimentele de la Beirut confirmă că asistăm la o prăbușire a Libanului, declară la RFI directorul Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, în contextul protestelor de stradă și al crizei politice, după explozia recentă din Beirut, soldată cu 171 de morți și mii de răniți.

Iulian Fota crede că ”asistăm la o prăbușire a Libanului ca țară. Libanul este ceea ce în literatura de specialitate, în zona de relații internaționale, se numește un stat prăbușit sau un stat falimentar, un stat incapabil să asigure o viață decentă, chiar pe un standard scăzut, minimal, pentru cetățenii săi. Libanul este copleșit de povara problemelor pe care trebuie să le gestioneze, care s-au acumulat de la an la an și efectiv nu are soluții, de aceea se și uită cu disperare spre comunitatea internațională și în primul rând oamenii de acolo, pentru că eu cred că realizează și ei că sunt la un capăt de drum și fără ajutor din afară, nu vor putea găsi o soluție”.

Directorul Institutului Diplomatic Român afirmă că Libanul nu trebuie abandonat de Occident: ”Eu cred că în acest moment, Occidentul este obligat să gândească strategic. După părerea mea, această prăbușire a Libanului, care este o prăbușire pe termen lung, dacă nu se intervine din afară și ăsta nu va fi un lucru simplu, pentru că de fapt, intervențiile astea din afară au scopuri diferite sau obiective diferite, s-ar putea ca unele țări din zonă să fie interesate în această prăbușire a Libanului, pentru că este mult mai ușor pentru ele să manevreze în interiorul acestui teritoriu și să-și promoveze propriile obiective, dar în fine, asta a fost o paranteză. Deci Occidentul trebuie să gândească strategic. Libanul este deja parte, prin prăbușirea sa, din ceea ce noi definim ca noua problematică a Mediteranei de Est. Libanul pentru Occident devine la fel de important ca și Libia. Or după părerea mea, Occidentul dacă nu gândește strategic și nu acționează unitar și aici este obligatoriu europenii și americanii să acționeze măcar pe câteva obiective împreună, eu cred că la orizont se va prefigura o înfrângere extrem de importantă și cu implicații pe următorii ani”.