
Politică
Turneul lui Mike Pompeo în Europa Centrală
pompeo.jpg

Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo se află într-un turneu de cinci zile în Europa Centrală, cu o agendă dictată de relațiile cu China, Rusia și securitatea energetică la nivel european și global. Prima vizită a avut loc la Praga, acolo unde China a pierdut în doar o jumătate de an mult din atractivitatea de care s-a bucurat în ultimul deceniu în Cehia, Praga devenind în ultimele luni protagonista mai multor crize diplomatice cu China. Cehia este de asemenea interesată de ofertele americane în ce privește construcția unei centrale nucleare, unde SUA ar putea intra în competiție cu oferte din Rusia. A urmat continuarea turneului în Slovenia unde Pompeo a semnat un acord de colaborare în domeniul tehnologiilor 5G, și Austria, unde secretarul de stat american a avut o agenda dictată de relațiile comerciale între cele două țări și misiuni militare comune de menținere a păcii. În mod demonstrativ, turneul lui Pompeo nu prevede însă vizite la Budapesta și Bratislava, acolo unde, în special în cazul Ungariei, atât China, cât și Rusia sunt investitori strategici în mari proiecte de infrastructură și energie atomică. Astfel, Washingtonul continuă a da semnale Budapestei în ce privește cursul strategic greșit al Ungariei în regiunea Europei Centrale și de Est.
Turneul lui Pompeo nu putea să omită Varșovia, mai ales pe fondul evenimentelor din ultimele săptămâni. Se are în vedere atât realegerea lui Andrzej Duda la șefia statului polon și dezvoltarea parteneriatului strategic între SUA și Polonia așa cum s-a semnalat în timpul vizitei președintelui polonez la Washington în luna iunie anul curent, cât și criza post-electorală din Belarus care ar fi un element de noutate pe agenda americano-polonă. Mike Pompeo este așteptat de asemenea să semneze un acord militar în compania ministrului apărării polonez Mariusz Błaszczak, un acord pentru dislocarea a încă 1000 de soldați americani pe teritoriul Poloniei.
În ce privește criza din Belarus, Statele Unite încă nu și-au formulat un set concret de măsuri în privința crizei ce a izbucnit recent în această țară, dar din ce se anunță pentru mâine în Varșovia se vor face pași importanți în privința conturării unor sancțiuni economie și diplomatice împotriva regimului lui Aliaksandr Lukașenka. Consultarea pe problematica legată de Belarus va avea loc și pe fondul Consiliului UE la nivel de miniștri de externe convocat de Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al UE Josep Borell. Decizia americană se va lua desigur la Washington în viitorul apropiat, însă se presupune că Varșovia va avea un anumit rol de formator de opinie și nu putem exclude că Polonia va fi considerată pe viitor de către SUA drept platformă diplomatică pentru negocieri în eventualitatea unor schimbări pașnice de regim la Minsk. Deocamdată, este vorba doar despre coordonare cât mai inclusivă la nivel internațional în ce privește sancțiuni împotriva regimului Lukașenka pe de o parte, și identificarea de mecanisme de susținere a opoziției belaruse pe de altă parte.
Aflarea lui Pompeo la Varșovia sâmbătă pe 15 august are și o importantă semnificație simbolică, deoarece Polonia celebrează 100 de ani de la ceea ce polonezii numesc ”Minunea de pe Vistula”, sau învingerea Rusiei bolșevice în războiul polono-bolșevic din 1920. Inițial se intenționa organizarea unor serbări de masă, cu o paradă militară și invitarea șefilor de stat a peste 40 de țări, însă pandemia de coronavirus a zădărnicit planurile Varșoviei. Este cert că simbolismul zilei în care se va afla Pompeo în Varșovia va conține un important element mediatic și va întări recentele narative despre faptul că relațiile SUA cu China și Rusia se înscriu într-o logică a unui nou război rece.