Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Soluția lituaniană pentru fraudarea alegerilor din Belarus

belarus.jpg

Contracandidata lui Lukașenko la ultimele alegeri prezidențiale din Belarus, Svetlana Tikhanouskaya, s-a refugiat în Lituania
Image source: 
France24

*Lituania are legislație prin care să impună sancțiuni și singură împotriva celor acuzați de fraudarea alegerilor și violențele asupra manifestanților din Belarus

* Polonia vrea să își crească producția de energie atomică

* Baschetbaliștii sloveni din NBA poartă pe tricouri cuvântul egalitate în loc de numele de familie

*Bulgaria a depășit Franța la producția de lavandă

*Croația îi invită la ea pe Nomazii digitali. 

Lituania intenționează să impună sancțiuni Belarusului după acțiunile violente ale poliției contra protestatarilor care acuză autoritățile că au fraudat alegerile de duminica trecută, dându-i liderului autoritar, Alexander Lukashenko, un al șaselea mandat de președinte cu, oficial, 80% din voturi.

„În primul rând, vrem să formăm o poziție europeană comună, vorbim despre asta cu colegii noștri,” a declarat ministrul de externe, Linas Linkevičius, citat de www.diena.lt.

Dainius Gaižauskas, președintele Comitetului Național de Securitate și Apărare din parlamentul de la Vilnius, spune că țara sa dispune de pârghii naționale pentru a impune sanțiuni contra Belorusiei și fără un acord european.

„Avem legea privind statutul juridic al străinilor, așa-numita listă Magnickis, în care putem să-i includem pe cei care au contribuit la frauda electorală și la arestarea (manifestanților, n.r). Dacă negocierile europene eșuează, Lituania va impune singură sancțiuni împotriva „persoanelor cheie” responsabile de situația din Belarus”, spune demnitarul.

Între timp, candidata opoziției, considerată de susținătorii săi, adevărata câștigătoare a alegerilor prezidențiale, s-a refugiat în Lituania.

 

De ce scrie egalitate pe tricourile baschetbaliștilor sloveni din NBA

Baschetbaliștii sloveni, Luka Dončić de la echipa americană Dallas Mavericks și Goran Dragić, de la Miami Heat s-au alăturat campaniei NBA de susținere a mișcării  Black Life matter, citim pe site-ul www.mladina.si.  

Jucătorii celor 22 de echipe din NBA intră pe teren purtând tricouri care au inscripționate pe spate, în loc de numele de familie, câte un slogan antirasist. Fiecare jucător nonamerican din echipa sa a avut voie să traducă mesajul în limba maternă. Pe tricourile celor doi sloveni scrie egalitate, în slovenă la Dončić și în engleză la Dragić.

 

Polonia va construi 9 reactoare nucleare

Guvernul polonez face pași către asigurarea securității energetice și a prezentat un plan de construcție a 9 reactoare nucleare în Marea Baltică, dar și în regiunea Bełchatów, în centrul țării, de unde este extras acum cărbunele, comentează siteul wyborcza.pl.

„Proiectul presupune că în 25 de ani, 20% din energie să provină din sursă nucleară. Acest lucru este menit să contribuie la îmbunătățirea semnificativă a securității energetice a țării și la înlocuirea centralelor electrice cu cărbune care îmbătrânesc și poluează.”

În acest moment, energia poloneză se bazează pe cărbune 70%, energii regenerabile - puțin peste 20%, gaze naturale - 5,7% și hidrocentrale - 3%.

 

Comisia de tăiat hârtii în școlile din Slovacia

Ministrul Educației, Științei, Cercetării și Sportului, Branislav Gröhling pregătește un pachet de măsuri care ar trebui să elimine birocrația inutilă în școli și să faciliteze funcționarea acestora, aflăm din domov.sme.sk.

„Ministerul educației a cerut mai multor directori de școală să identifice activitățile problematice și procedurile inutile. Acestea se referă în principal la obligațiile de copiere, procedurile de achiziții publice sau arhivare.”

„Au fost identificate 140 de activități birocratice (proceduri) în școli, dintre care o parte a fost declarată inutilă. Vrem să simplificăm restul. De asemenea, dorim să promovăm în cea mai mare parte digitalizarea în gestionarea și arhivarea documehrelor”, spune Gröhling.

 

Cum a depășit Bulgaria chiar și Franța la producția de lavandă

„Cel mai adesea asociem lavanda cu câmpurile pitorești purpurii din Provence, în Franța,” povestește www.manager.bg care citează un articol BBC. „Cu toate acestea, în ultimii ani, Bulgaria (...) a depășit Franța pentru a deveni liderul mondial în producția de ulei de lavandă."

Producția franceză de lavandă a suferit mari pierderi în ultimul deceniu din cauza unei infecții bacteriene cu phytoplasma stolbur, denumită în mod obișnuit „ucigașul de lavandă”.

„Forța de muncă ieftină, un climat bun și o lungă tradiție de cultivare a lavandei sunt principalele atuuri ale Bulgariei”, spune Krisztof Glowacki, economist la Centrul de Cercetări Sociale și Economice.

Bulgaria are cele mai mici costuri de muncă pe oră din Uniunea Europeană – 6 euro, comparativ cu 36,60de euro  în Franța, potrivit cifrelor Eurostat.

„99% din producția noastră de lavandă este destinată exportului. Bulgaria nu are încă o industrie cosmetică bine dezvoltată, care folosește acest ulei esențial ca materie primă principală,” spune Filip Lissicharov, proprietarul unei distilerii pentru ulei de lavandă din Bulgaria.

Statele Unite sunt cel mai mare consumator mondial de ulei de lavandă, dar principalii cumpărători ai exporturilor bulgare sunt Germania, Franța și Austria.

 

Croația – destinație perfectă pentru nomazii digitali

Croația ar trebui să propună facilități constând în vize speciale pentru „nomazii digitali”, acele persoane care pot lucra de oriunde atât timp cât au la dispoziție un computer, scrie slobodnadalmacija.hr.

Publicația a făcut un interviu cu un antreprenor olandez, Jan de Jong, care s-a mutat în Croația acum 13 ani. Acesta consideră că țara lui adoptivă trebuie să urmeze cât mai curând modelul Estoniei care a introdus vizele speciale pentru nomazii digitali acum o lună.

„Nomazii digitali sunt persoane care pot lucra de la distanță, nu sunt legate de un loc și au nevoie doar de acces la internet. Ei aleg acest mod de lucru atunci când călătoresc prin lume. Tendința s-a accelerat odată cu pandemia, ceea ce a obligat multe companii să permită lucrul la distanță. Se preconizează că până în 2035 vor exista în jur de un miliard de nomazi digitali în lume. Cred că turismul digital nomad este o oportunitate excelentă pentru Croația, deoarece o transformă într-o destinație tot timpul anului,” explică Jan.

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici

 
Revista presei din Europa Centrală și Orientală