Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicușor Dan la RFI: ”Companiile municipale vor fi desființate”. Care sunt excepțiile?

Nicusor Dan companii municipale desfiintate primar.png

Nicuşor Dan: Multe companii municipale vor fi desființate
Nicuşor Dan: Multe companii municipale vor fi desființate

Candidatul PNL și USR-PLUS la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, declară într-un interviu la RFI că dacă ajunge primar, va desființa cele mai multe companii municipale înființate în mandatul Gabrielei Firea. Excepție vor face societățile care gestionează termoficarea și iluminatul public.

Nicușor Dan spune ce ar putea realiza și ce nu ar putea face într-un mandat de primar, dacă va câștiga alegerile din București: ”Sunt lucruri care se pot face într-un mandat, sunt lucruri care nu se pot face într-un mandat. De exemplu, nu poți să faci într-un mandat să ajungi să ai întreaga flotă de transport în comun electrică, dar poți să faci pași importanți în direcția asta. Metroul de suprafață poți să-l faci într-un mandat și aici e vorba de o colaborare cu Ministerul Transporturilor și cu Ministerul Fondurilor Europene. Să schimbi 50 de kilometri, că noi avem o rețea de aproximativ 150 de kilometri, în care 100 de kilometri de tramvai sunt modernizați, 50 nu sunt modernizați, să-i modernizezi pe cei 50 poți să faci într-un mandat. Să cumperi 200 de tramvaie poți să faci într-un mandat. Să faci semaforizare inteligentă asta se face chiar mai repede, în doi ani și jumătate. Să rezolvi problema termoficării nu se face într-un mandat, dar poți să schimbi 300-400 de kilometri într-un mandat și începând cu locurile despre care specialiștii știu că sunt cele mai vulnerabile la avarii, deci poți să îmbunătățești considerabil calitatea serviciului de termoficare. Poți să faci, asta poți să faci în doi ani, registrul spațiilor verzi, în sensul că toate spațiile verzi, cele care aveau destinația de spațiu verde în planurile de sistematizare comuniste să le identificăm, pentru ca ele să nu mai fie retrocedate, în special spațiile verzi dintre blocuri, să le identificăm astfel încât să nu mai fie retrocedate și să le includem în Planul Urbanistic General ca spații verzi, astfel încât să le garantăm statutul ăsta pentru totdeauna”.

Candidatul la Primăria Capitalei afirmă că va desființa multe dintre companiile municipale înființate în mandatul Gabrielei Firea: ”Vor fi desființate, dar răspunsul ăsta are niște nuanțe. De exemplu, Termoenergetica a preluat funcțiunea fostului RADET și atunci Termoenergetica trebuie să rămână, evident să fie restructurată, funcționalizată. Iluminatul public, de asemenea. Multe din celelalte trebuie desființate și oamenii duși înapoi către administrațiile din care de fapt provin. De exemplu, avem ALPAB-ul, care se ocupa de spații verzi și de parcuri și lui îi corespund trei companii municipale: una pentru arbori, una pentru parcuri și una pentru agrement. Toți oamenii ăștia trebuie duși înapoi în ALPAB și după aceea trebuie restructurat ALPAB-ul. În felul ăsta, cel puțin câștigăm, nu mai plătim salariile consistente ale directorilor și ale Consiliilor de Administrație din aceste companii”.

 
Nicușor Dan, despre ce poate și ce nu poate să realizeze într-un singur mandat, dacă ajunge primar