Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sebastian Zachmann: Va fi o competiție directă între Gabriela Firea și Nicușor Dan, arbitrată de Traian Băsescu

zachman.jpg

Sebastian Zachmann

"Gabriela Firea și-a ambalat mandatul de patru ani în acțiuni importante de PR. Nicușor Dan și Traian Băsescu sunt obligați să pună tunurile pe Gabriela Firea și au destule argumente", spune jurnalistul Adevărul.

"O candidatură puternică a lui Traian Băsescu și o efervescență a sa în campania electorală pe fondul unei absențe masive la urne, ar putea să încline decisiv balanța în favoarea Gabrielei Firea pentru că Traian Băsescu e un politician de dreapta și va rupe din electoratul lui Nicușor Dan", este de părere jurnalistul Sebastian Zachmann.

Un sondaj realizat de Cult Market Research, la comanda Fundației Konrad Adenauer arată că Nicușor Dan ar învinge-o pe Gabriela Firea în cursa pentru Primăria Capitalei cu 50% din voturi față de doar 42%, cât ar obține primarul în funcție. 

Sondajul e o fotografie de moment, crede jurnalistul Adevărul. Sebastian Zachmann crede că "lucrurile se vor schimba în campania electorală prin intermediul lui Traian Băsescu. Această diferență dintre Gabriela Firea și Nicușor Dan poate fi ușor anulată în următoarele șase săptămâni."

Cât poate rupe candidatura lui Traian Băsescu din voturile lui Nicușor Dan?

O candidatură puternică a lui Traian Băsescu și o efervescență a sa în campania electorală pe fondul unei absențe masive la urne, ar putea să încline decisiv balanța în favoarea Gabrielei Firea pentru că Traian Băsescu e un politician de dreapta și va rupe din electoratul lui Nicușor Dan.

Asocierea cu PSD o poate costa multe voturi pe Gabriela Firea

"Primari importanți din țară nu vor să se mai asocieze cu imaginea partidului" subliniază Sebastian Zachmann. Jurnalistul spune că mandatul Gabrielei Firea nu poate bifa foarte multe realizări, însă evidențiază modul în care a reușit să-și ambaleze cei patru ani de primar general în acțiuni foarte importante de PR.

"O mai trage în jos această imagine a PSD, un partid care pare compromis în momentul de față cel puțin în București. Această asociere cu PSD și implicit cu Liviu Dragnea i-ar mai putea scădea din zestrea electorală", mai spune la RFI Sebastian Zachmann.

 
Sebastian Zachmann, jurnalist Adevărul: Nicușor Dan și Traian Băsescu sunt obligați să pună tunurile pe Gabriela Firea și au destule argumente.