Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump blochează fondurile, în speranța de a-i opri pe americani să voteze prin corespondență

posta_sua.jpg

Image source: 
France24

Președintele Donald Trump a declarat că va împiedica eforturile democraților de a dedica fonduri pentru serviciul poștal al S.U.A. și infrastructura electorală, printr-un nou proiect de lege pe fondul coronavirusului, o oportunitate de împiedica mai mulți americani să voteze prin poștă în timpul pandemiei.

Democrații din Congres l-au acuzat pe republicanul Trump că a încercat să deterioreze serviciul poștal, deoarece se luptă pentru a-și îmbunătăți șansele de a fi reales, având în vedere că sondajele de opinie îl arată prezumtiv câștigător pe candidatul democrat Joe Biden.

Trump se luptă împotriva trimiterii buletinelor de vot prin poștă de luni de zile, o consideră o posibilă sursă de fraudă, deși milioane de americani - inclusiv o mare parte a armatei - au trimis buletinele de vot prin poștă ani de zile fără astfel de probleme.

El a declarat că negociatorii săi au rezistat apelurilor democraților, care cereau fonduri suplimentare pentru pregătirea alegerilor prezidențiale, ale Congresului și locale, în timpul unei pandemii care a ucis mai mult de 165.000 de americani, aceștia au invocat motive logistice pentru organizarea unui eveniment la fel de mare ca alegerile din 3 noiembrie.

"Serviciul poștal a primit 3,5 miliarde de dolari pentru votul prin corespondență", a declarat Trump pentru Fox Business Network, afirmând că democrații vor să ofere oficiului poștal 25 de miliarde de dolari. „Dacă nu încheiem tranzacția, nu vor avea bani, asta înseamnă că nu pot avea vot universal prin corespondență”.

Ulterior, Trump a spus că, dacă s-ar ajunge la o înțelegere care include finanțare poștală, el nu-și va folosi dreptul de veto.

Suma de bani în cauză este mai mică de 1% din pachetul actual de ajutor oferit pentru oricare dintre părți, americanilor care întâmpină dificultăți din cauza pandemiei.

Republicanii din Senat au plătit o factură de un trilion de dolari, în timp ce Camera Reprezentanților, controlată de democrați, a pasat în luna mai o factură de 3 trilioane de dolari.

Echipa de negocieri a Casei Albe, a secretarului Trezoreriei, Steve Mnuchin și șeful Statului Major, Mark Meadows, nu s-au întâlnit cu președintele Camerei, Nancy Pelosi, și cu liderul minorității Senatului, Chuck Schumer, în ultimele șase zile.

Liderul majorității senatului, Mitch McConnell, a declarat, că Senatul controlat de republicani pleacă de la Washington până în septembrie, cu excepția cazului în care va exista un acord pe fondul coronavirusului, caz în care va fi necesar un vot.

"Încă sper că partidele vor ajunge la o înțelegere în săptămânile următoare", a spus el reporterilor.

 

„Clasic Trump”

Democrații l-au acuzat pe Trump și partidul său că încercă să îngreuneze votul americanilor, deoarece experții au spus că îngrijorarea cu privire la infectarea cu Covid-19 ar putea împiedica până la jumătate din alegători să voteze personal.

"Clasic Trump. Nu vrea alegeri", a spus Biden, când a fost întrebat despre comentariile lui Trump, înainte de o apariție.

Aproximativ unul din patru alegători americani au votat prin poștă în 2016. Trump însuși a votat prin poștă. Acesta a criticat eforturile statului de a face votul prin poștă mai accesibil, spunând că, fără dovezi, poate duce la fraudă. Dovezile arată că votarea prin poștă este la fel de sigură ca orice altă metodă.

Pelosi a spus că orice proiect de lege întocmit pe fondul coronavirusului ar trebui să includă miliarde de dolari pentru a proteja nu doar dreptul americanilor de vot, ci și serviciile esențiale, cum ar fi eliberarea de medicamente pe bază de rețetă.

"Ai crede că au o oarecare sensibilitate, dar sunt atât de obsedați să submineze votul absenților, încât acesta este jobul lor acolo", a spus Pelosi într-o conferință de presă. "Deci, președintele spune că nu acordă fonduri pentru votul absenților, pentru serviciul poștal, subminând astfel sănătatea democrației noastre."

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kayleigh McEnany, a declarat la o conferință de presă, că administrația s-a opus oricărei finanțări suplimentare pentru securitatea electorală într-un proiect de lege pe fondul coronavirusului.

Un sondaj Reuters / Ipsos din această săptămână a arătat că americanii dau vina pe ambele părți pentru blocarea negocierilor, ceea ce a dus la blocarea ajutorului de 600 de dolari pe săptămână acordat șomerilor și a moratoriului privind evacuarea.

Noul șef al serviciului poștal, Louis DeJoy, care i-a donat 2,7 milioane dolari lui Trump și colegilor săi republicani din 2017, a comandat modificări operaționale, limitând orele suplimentare, pentru a rezolva problemele financiare ale serviciului poștal, care a raportat o pierdere netă de 2,2 miliarde de dolari în ultimul trimestru.

Aceste măsuri au dus la întârzieri ale poștei în toată țara, ceea ce ar putea complica votul prin corespondență. Oficialii electorali din diferite state se luptă pentru extinderea capacității de vot prin poștă.

Traducere de Anda Costiuc, după France24