Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit extraordinar al UE pe tema crizei din Belarus

Liderii statelor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare se vor reuni miercuri, într-o sesiune extraordinară prin videoconferinţă, pentru a discuta despre situaţia din Belarus. 

Anunțul cu privire la întâlnirea de miercuri a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter( https://twitter.com/charlesmichel?lang=en).
"Voi convoca o întâlnire a membrilor Consiliului European, miercuri la ora 12.00, pentru a discuta despre situaţia din Belarus", a anunţat Charles Michel pe rețeaua de socializare.

"Cetăţenii Belarusului au dreptul de a decide asupra propriului viitor şi de a-şi alege liber liderul. Violenţele împotriva protestatarilor sunt inacceptabile şi nu pot fi permise", a mai spus Charles Michel.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat vineri impunerea de sancţiuni regimului de la Minsk.  

Cel puţin doi protestatari au murit, iar câteva mii au fost reţinuţi în cursul demonstraţiilor izbucnite după scrutinul prezidenţial din Belarus. Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.

Duminică, președintele reales Lukașenko a respins, din nou, apelurile pentru organizarea de noi alegeri și a cerut susținătorilor săi să ”apere independența țării”. 

În același moment, în stradă, zeci de mii de oameni protestau împotriva puterii, în cadrul unui marș al libertății.