Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petre Roman, cap de listă PSD, la RFI: Aș vrea tare mult ca Bucureștiul să arate ca o Capitală europeană adevărată

petre_roman_psd_bucuresti_capitala_europeana.jpg

Petre Roman vrea să fie consilier general (Sursa: Alexandru Dobre/MEDIAFAX FOTO)
Petre Roman vrea să fie consilier general (Sursa: Alexandru Dobre/MEDIAFAX FOTO)

Fostul premier Petre Roman, cap de listă pentru Consiliul General al Municipiului București (CGMB) din partea PSD, declară într-un interviu la RFI că rămâne ”de confesiune” un liberal. El precizează că ar vrea ca Bucureștiul ”să respire” și să arate ca o Capitală europeană adevărată.

Petre Roman explică de ce vrea să fie consilier general: ”Am acceptat propunerea pe care mi-a făcut-o Gabriela Firea din motivul cel mai simplu în politică și anume în ultima perioadă am fost adesea în dezbaterea publică, în emisiuni de televiziune de radio sau de altă natură, exprimând opinii de-ale mele, sfaturi, am făcut analize în legătură cu ce se întâmplă, dar este un moment foarte necesar în politică, când în loc să dai sfaturi, te implici direct, să faci ceva concret, iar eu dintotdeauna mi-am dorit să fac ceva pentru București, fiind un bucureștean get-beget”.

Fostul premier și-ar dori ca Bucureștiul să arate ca o Capitală europeană adevărată: ”Am privit tot timpul Bucureștiul ca pe o casă a mea, care aș vrea să fie în ordine, să fie respirabilă, să nu avem nici un fel de necazuri în ce privește sănătatea și aș vrea tare mult ca Bucureștiul să arate ca o Capitală europeană adevărată, cu o urbanistică care să o evidențieze ca fiind o Capitală frumoasă și atractivă”.

 

Obiectivele lui Petre Roman pentru București

 

Petre Roman își prezintă prioritățile pentru București: ”Întâi, în plan urbanistic. Urbanismul în București a cunoscut de-a lungul acestor 30 de ani momente cât se poate de complicate și dăunătoare. Cred că urbanistica Bucureștiului, care în anumite zone geografice ale orașului s-a îmbunătățit totuși a fost adesea și haotică și supusă mai degrabă unor interese ale investitorilor imobiliari, decât interesul Bucureștiului, care trebuie să aibă o urbanistică de o calitate net superioară. Ca proiect concret, aș aminti de faptul că de 30 de ani, Bucureștiul nu are încă Centura Bucureștiului realizată în regim de autostradă, fără de care nu avem cum să îmbunătățim radical inclusiv situația poluării aerului”.

El spune că e nevoie de un plan pentru calitatea aerului în București: ”Se impune să realizăm un plan, evident, plecând de la toate sursele, privitor la îmbunătățirea calității aerului. Aș vrea de exemplu, așa cum a fost mesajul cu care a câștigat doamna Anne Hidalgo, primar la Paris, cu un mesaj foarte frumos, ”Paris Respire”, ei bine, aș vrea și eu să fie Bucureștiul care respiră”.

La remarca jurnalistului că situația nu a fost îmbunătățită în mandatul Gabrielei Firea, care a promis la începutul mandatului că va face revoluție în trafic, fostul premier a răspuns: ”Gabriela Firea, prin comparație cu ceea ce au fost mandatele altor primari, a avut o voință politică net marcată, superioară și evident pozitivă și am convenit cu dânsa ca acest obiectiv, bucureștenii să respire un aer mai curat, să devină un obiectiv prioritar”.

La insistențele jurnalistului că reducerea poluării putea să devină un obiectiv prioritar și în mandatul Gabrielei Firea, dar nu a devenit, Petre Roman a replicat: ”Există încă mari probleme legate de modalitatea de a începe efectiv lucrări, într-un sens sau altul. În această direcție, trebuie să venim cu un pachet de măsuri, care să fie adoptate pe plan legislativ, astfel încât să fie posibilă realizarea acestor lucrări de o manieră accelerată. Nu s-a întâmplat lucrul acesta, este un fapt. Ce anume a împiedicat? Nu cred că e vorba de Gabriela Firea, este vorba de faptul că interesele politice și cele imobiliare au intrat în contradicție cu această mare nevoie de a despresura Capitala și de a îmbunătăți situația calității aerului în București”.

 

”Rămân liberal, nu intenționez să mă implic în viața internă a PSD”

 

Întrebat când a realizat că are ceva în comun cu PSD, partid pe care l-a criticat în trecut, fostul premier a explicat: ”Cu toată sinceritatea vă spun că am acceptat propunerea Gabrielei Firea din motivul că vreau să fac ceva pentru București, nu doar să critic o situație existentă. Eu sunt cu o poziție independentă pe lista Gabrielei Firea, nu intenționez să mă implic în viața internă a PSD, rămân în continuare de confesiune, ca să spun așa, liberal, așa cum am fost întotdeauna. Numai că în ceea ce privește politica locală, care este politica cea mai apropiată de cetățeni, eu cred, asta este o convingere veche și în același timp constantă a mea, că atunci când ești capabil să aduci în față un program amplu pentru un interes local, este posibil, chiar dacă din punct de vedere doctrinar ar exista deosebiri”.

 
Petre Roman, despre candidatura sa pe lista PSD la CGMB