Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oponenta din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, spune că este pregătită să devină „lider național”

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Candidata opoziției la alegerile prezidențiale din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, aflată în prezent în exil în Lituania, a declarat că este pregătită să conducă țara, în urma unui val de proteste împotriva președintelui Alexander Lukașenko.

În urma unuia dintre cele mai mari proteste ale opoziției din Belarus, candidata la președinție Svetlana Tikhanovskaya a declarat că este pregătită să conducă țara, în locul actualului președinte Alexander Lukașenko.

"Sunt gata să-mi asum responsabilitățile și să acționez în calitate de lider național", a spus într-un videoclip oponenta, care s-a refugiat în Lituania. Ea a amintit că nu a „dorit să devină politician”, dar „soarta a decretat că va fi în prima linie în fața arbitrarului și a nedreptății”.

"Voi, cei care ați crezut în mine, care mi-ați dat putere, vă admir în fiecare minut curajul, autoorganizarea, puterea și inteligența", a adăugat ea, spunând că dorește să pună capăt" acestui cerc vicios în care am intrat acum 26 de ani ", când Alexandru Lukașenko a ajuns la putere.

Svetlana Tikhanovskaya își revendicase deja victoria

Adversara, în vârstă de 37 de ani, a lansat acest videoclip a doua zi după unul dintre cele mai mari mitinguri ale opoziției din istoria Bielorusiei. Câteva zeci de mii de oameni s-au adunat apoi la Minsk, pentru a cere demisia șefului statului, după ce alegerile prezidențiale au fost contestate.

Svetlana Tikhanovskaya, care și-a înlocuit soțul, după ce acesta a fost încarcerat, a denunțat fraude masive în timpul scrutinului din 9 august. Ea a primit, oficial, 10% din voturi, față de 80% cât a primit actualul șef al statului. Opozanta a revendicat apoi victoria la alegerile prezidențiale din 9 august și i-a cerut președintelui Alexander Lukașenko să demisioneze, dar nu a spus clar că este gata să ocupe cea mai înaltă funcție în stat.

Ea a fugit în Lituania la începutul săptămânii trecute. Aliații ei denunțând presiunile la care a fost supusă, au solicitat același timp proteste pașnice în toată țara, iar acestea s-au succedat zilnic de la terminarea alegerilor.

Londra „nu acceptă rezultatele”

Între timp, Marea Britanie a spus că „nu acceptă rezultatele” alegerilor prezidențiale din Belarus și se așteaptă ca „cei responsabili să fie pedepsiți” pentru represiunea protestelor împotriva președintelui Alexander Lukașenko, a declarat șeful diplomației britanice, Dominic Raab.

Această declarație vine după cea a Uniunii Europene de vineri, 14 august, care a fost de acord ca oficialii din Belarus acuzați de represiune sau fraudă electorală să fie sancționați.

Traducere de Anda Costiuc, după France24