Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiuni în Mediterană: Ankara anunță prelungirea explorării zăcămintelor de gaze naturale

Turcia a anunțat, duminică, 16 august, că va prelungi explorările zăcămintelor de gaze naturale într-o zonă maritimă disputată, ignorând solicitările Uniunii europene cu privire la renunțarea la acest plan. Ankara și Atena duc de luni de zile o luptă crâncenă privind explorarea hidrocarburilor descoperite în această regiune. Corespondenta RFI de la Istanbul, Anne Andalauer, transmite:

Navele turcești de foraj și navele de război care le însoțesc nu vor părăsi estul Mediteranei atât timp cât nu se găsește un acord diplomatic - acesta este mesajul Ankarei transmis Greciei și Uniunii europene. Totodată, UE este informată că vasul turcesc Yavuz, trimis în largul Ciprului de mai multe luni, va efectua niște cercetări de hidrocarburi în sud-vestul insulei, între 18 august și 15 septembrie.

Erdogan nu intenționează să se retragă „din fața amenințărilor și a sancțiunilor”

Turcia își lărgește astfel zona de explorare, în timp ce alte două nave ale sale - Oruç Reis și Barbaros Hayrettin Pașa - cercetează în acest moment adâncul Mării Mediteranene Orientale, căutând gaze naturale, în aceste zone revendicate de către Grecia.

Ultima notificare dată de nava turcă este însoțită de un avertisment: „Nu vă sfătuim să vă apropiați de zona de cercetare”, ceea ce stârnește frică, deoarece această demonstrație de forță ar putea degenera într-un conflict greco-turc.

Cu o zi înainte, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a deschis discuția, prevenind că țara sa „nu va ceda în fața amenințărilor și a sancțiunilor”. Sancțiuni pe care Uniunea europeană ar putea să le impună Turciei, dacă va continua cu explorările considerate ilegale.

Uniunea europeană solicită Ankarei să oprească „imediat” explorările de zăcăminte de gaze naturale

Șeful diplomației Uniunii europene, Josep Borrell, i-a solicitat Ankarei să oprească „imediat” explorările de zăcăminte de gaze naturale în Marea Mediterană. Răspunsul Ankarei „crește și mai mult tensiunile și starea de nesiguranță”, subliniează Josep Borrell într-un comunicat.

Traducere de Smaranda Teodoriu, dupa rfi.fr