Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Angela Merkel îndeamnă regimul din Belarus să înceapă dialogul cu opoziţia

merkel_1.jpg

Angela Merkel
Image source: 
wikipedia.org

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a îndemnat Administraţia Aleksandr Lukaşenko, după o convorbire cu preşedintele rus Vladimir Putin, să înceteze acţiunile de reprimare şi să rezolve prin dialog actuala criză politică, anunţă Guvernul de la Berlin.

"Cancelarul Angela Merkel a discutat marţi, prin telefon, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Tema centrală a conversaţiei a fost situaţia din Belarus, după scrutinul prezidenţial din august", a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, conform site-ului instituţiei.

"Cancelarul Germaniei a subliniat că Administraţia din Belarus trebuie să înceteze intervenţiile violente împotriva protestatarilor paşnici, să elibereze deţinuţii politici şi să se implice în dialog naţional cu opoziţia şi societatea civilă, pentru rezolvarea crizei", subliniază Steffen Seibert.

Liderii ţărilor Uniunii Europene vor transmite, cu ocazia summitului extraordinar programat miercuri, un mesaj de solidaritate cu opoziţia din Belarus şi vor cere Rusiei să nu se implice în fosta republică sovietică, au afirmat oficiali UE citaţi de agenţia de presă Reuters.

Cel puţin doi protestatari au murit, iar câteva mii au fost reţinuţi în cursul demonstraţiilor izbucnite după scrutinul prezidenţial din Belarus.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat vineri impunerea de sancţiuni regimului de la Minsk.

Rusia i-a transmis lui Aleksandr Lukaşenko disponibilitatea de a oferi asistenţă militară în caz de necesitate, în contextul protestelor.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.