Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Charles Michel: UE este solidară cu poporul belarus şi cere încetarea actelor de reprimare

Uniunea Europeană este solidară cu cetăţenii din Belarus şi îndeamnă Administraţia Aleksandr Lukaşenko să înceteze acţiunile de reprimare, a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European, după summitul extraordinar desfăşurat prin videoconferinţă.

 

"Uniunea Europeană este solidară cu poporul belarus. Nu acceptăm un climat de impunitate. Alegerile din Belarus nu au fost nici libere, nici corecte, nu au îndeplinit standardele internaţionale. Nu recunoaştem rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus. Cetăţenii Belarusului merită o situaţie mai bună, merită dreptul de a-şi alege liderii şi de a-şi configura viitorul", a declarat Charles Michel în conferinţa de presă organizată la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European.

"Violenţele împotriva protestatarilor paşnici au fost şocante şi inacceptabile. Condamnăm aceste brutalităţi şi aşteptăm o investigaţie completă şi transparentă. Orice formă de violenţă trebuie evitată, inclusiv orice act de reprimare sau violenţă împotriva celor care încearcă să participe la eforturile de dialog naţional", a subliniat preşedintele Consiliului European.

"Susţinem ferm dreptul poporului din Belarus de a-şi stabili propriul destin, iar UE va impune în scurt timp sancţiuni asupra unui număr semnificativ de persoane responsabile de violenţe, acţiuni de reprimare şi fraude electorale", a precizat Charles Michel.

După summit, Consiliul European a avertizat că "progresele înregistrate în ultimii ani în relaţia dintre UE şi Belarus sunt expuse riscurilor".

"Orice deteriorare în continuare a situaţiei va avea impact asupra relaţiei noastre şi va avea consecinţe negative. Îndemnăm autorităţile din Belarus să găsească o soluţie de ieşire din criză prin oprirea violenţelor, măsuri de reducere a tensiunilor şi un dialog naţional integrant. Doar un proces democratic şi paşnic, cu o presă independentă şi liberă şi o societate civilă puternică pot oferi soluţii sustenabile. Toate părţile, inclusiv statele terţe, trebuie să susţină un asemenea proces", subliniază Consiliul European.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.